top of page

Vegaanien jouluun kuuluu perinteitä ja ristiriitoja

Joulupöydästä löytyy laatikoita ja riisipuuroa, joulutorttuja ja pipareita. Jouluna käydään läheisten haudalla, ollaan yhdessä ja jaetaan lahjoja. Vegaian joulukyselystä selviää, että vegaanit eivät ole hylänneet jouluperinteitä, vaan jatkavat niitä itselleen sopivalla tavalla.

Vegaia järjesti joulukuussa 2015 kyselyn, johon osallistui 98 vastaajaa. Heistä valtaosa kertoi viettävänsä joulua. Kyselyn tavoitteena oli selvittää, miten vegaanien joulunvietto eroaa valtaväestön jouluperinteistä ja miten vegaanit selviävät joulun tuomista ristiriidoista perheen ja sukulaisten kanssa.

Ruoan ja yhdessä syömisen merkitys korostuu jouluna, ja myös lahjoja annetaan ja saadaan. Kyselyn mukaan joulussa tärkeintä on rauhoittuminen, vapaapäivät, tunnelma ja kiireetön yhdessäolo. 11 prosenttia kertoi käyvänsä joulukirkossa tai laulamassa kauneimpia joululauluja. Yksi vastaajista mainitsi joulun hengellisen sanoman itselleen tärkeäksi.

Laatikoita ja seitankinkkua

Vegaanit mielletään ruokaperinteen hylkääjiksi, mutta kyselyvastauksissa toistuvat perinteiset suomalaiset jouluruoat. Kinkku on korvattu seitanilla tai tofulla, laatikot ja riisipuuro valmistettu veteen tai kasvimaitoon.

– Seitankinkku, laatikot, rosolli, riisipuuro, suklaa, pähkinät, kuivahedelmät. Aika pitkälti kaikkea sellaista, mitä perinteiseen suomalaiseen joulupöytään kuuluu, mutta veganisoituna, yksi vastaajista kuvailee ruokalistaansa. – Mielestäni vegaaninen joulupöytä ei poikkea sekaanin joulupöydästä muuten kuin kalan ja kinkun osalta. Kaikki muuhan on samaa ruokaa, eikö niin? toinen vastaaja kiteyttää. Jouluruoat valmistetaan pääsääntöisesti itse; vain 2 vastaajaa 87:sta syö jouluna ravintolassa. Kaikkein useimmin kokkina on vegaani itse. Kokkausvastuuta jaetaan myös ystävien, sukulaisten ja puolison kesken, mutta vegaani on usein ainoa laatuaan perheen joulupöydässä.

– Äitini tekee joulupuuron ja laatikot automaattisesti vegaanisina, koska muutama muu perheestä ei pysty käyttämään maitotuotteita vatsavaivojen takia. Lisäksi teen itselleni seitankinkun ja vegaanisen taatelikakun. Herkuttelen tietysti myös tummalla suklaalla, pipareilla ja joulutortuilla, eräs vastaajista kertoo. Vegaanius muuttaa suhtautumista lahjoihin

Iso osa vegaaneista on kasvanut sekasyöjien perheessä ja löytänyt oman elämäntapansa vasta myöhemmin. Myös jotkut jouluperinteet menevät silloin uusiksi.

– Tämä on ensimmäinen jouluni vegaanina. Äiti tekee vegaaniset laatikot, koska pyysin, mutta muuten pitää keksiä itse, mitä teen lisäksi, yksi vastaajista kuvailee.

– Olen ollut vasta kaksi kuukautta vegaani. Mummoni on huolissaan, että mitähän minulle oikein voi syöttää, toinen kertoo. Joulu on monelle vasta-aloittaneelle vegaanille koetinkivi. Jouluna on totuttu syömään tiettyjä herkkuja, ja niiden valmistaminen vegaanisina voi aluksi tuntua oudolta.

– Jouluruokailu tulee tänä ensimmäisenä vegaanisena joulunani olemaan tähän asti vaikein, sillä olen perheeni ainut vegaani ja pöydässä tulee melko varmasti olemaan niin kinkku kuin silliä ja lohtakin. Tänä jouluna pitää miettiä, mitä itse syön laatikoiden lisäksi, ja tehdä muut ruuat sitten itse, kolmas kuvailee valmistautumistaan jouluun.

– Lapsena söin jouluisin paljon kalaa ja italiansalaattia. Omat jouluperinteet löytyivät oikeastaan vasta kaksikymmentä vuotta kasvissyöjäksi ryhtymisen jälkeen, eräs pitkän linjan vegaani kertoo.

Ruokien lisäksi vegaanien lahjatoiveet ja ostokset eroavat perinteisistä. Moni kertoo ruvenneensa vegaanina kiinnittämään huomiota lahjojen eettisyyteen. Eläinperäiset materiaalit ovat jääneet pois, ja turhan tavaran ostamista vältetään. Itsetehdyt, tarpeelliset ja aineettomat lahjat saavat vegaanien hyväksynnän.

– En saa enää villasukkia joka joulu lahjaksi, eräs vegaani kertoo.

– Älytön ostaminen ja kuluttaminen on tipahtanut pois, ja tärkeimmäksi on noussut yhdessäolo ja yhdessä tekeminen, toinen kertoo tapahtuneesta muutoksesta. Joulurauha vaatii kompromisseja Miten eri ruokavalioiden sovittelu sitten onnistuu samassa joulupöydässä?

– Olen ollut vegaani niin pitkään, etteivät sukulaiset enää reagoi siihen. Siskon pienet lapset saattavat kysellä, miksei Jessica syö sitä tai tätä, ja silloin vastaan yleensä lapsen ikätasoon ja joulupöytään sopivalla tavalla. Saatan sanoa, että possut ovat minusta kivoja enkä halua syödä niitä, eräs vastaajista kertoo. Vegaaneilla on jouluisin erilaisia tapoja selviytyä ristiriidoista joulupöydässä. Huumori on yksi niistä. Samoin korvien sulkeminen.

– Eikö tekis mieli maistaa vähän kinkkua? Maista, maista!, yksi vastaajista kertoo pappansa härnäävän joka joulu.

– Ruoka-ongelma on ratkaistu sillä, että ilmoitan tekeväni itse omat ruokani, mutta se ei aina toimi anopin kanssa, joka pakottaa syömään omia vegekokeiluitaan, joita hän ei itsekään syö vaan vetää kinkkua vieressä, eräs vastaajista valittaa.

Joulu mielletään hyvän tahdon juhlaksi, jolloin ristiriitoja vältetään viimeiseen asti.

– On helppoa, ellen kiinnitä huomiota siihen, että pöydässä on myös eläinperäistä ruokaa. En toistaiseksi voi asialle mitään, joten en halua pahoittaa sillä omaa tai muiden mieltä, eräs vastaajista kuvailee suhtautumistaan.

– Jos on tunnelman takia otettava jotain muuta kuin vegaanista, esimerkiksi kun joku on epähuomiossa laittanut sellaista, niin hätätilassa voin ottaa lakto-ovo-juttuja. Tätä ei ole moneen vuoteen kyllä tapahtunut. Kinkut, kalat ja alkoholi ovat ehdoton ei, eräs vastaajista selvittää rajanvetoaan.

– Hankalaa on se, että puoliso syö kinkkua. Yritän löytää hänelle kaupasta mahdollisimman pienen paketin luomukinkkuviipaleita. Itselleni sen ostamisesta ja pöytään laittamisesta tulee paha mieli, toinen kompromissin tekijä kuvailee. Joissakin tapauksissa vegaanin läheiset ovat tulleet vastaan yhteisen joulun pelastamiseksi.

– Sukulaiseni ovat pikku hiljaa opetelleet valmistamaan vegaanisia jouluruokia ja kyselevät minulta nykyisin paljon vinkkejä jouluruokien valmistukseen, yksi tyytyväinen vastaaja kertoo. – Sukulaiseni ovat lakanneet syömästä lihaa joulupöydässä, ja ennestään kasvispainotteinen joulupöytämme on veganisoitu, toinen kertoo.

Jouluksi sukulaisia pakoon

Ärsyttävintä joulussa on joka puolelle ulottuva kaupallisuus. Monia vastaajia ärsyttää myös joulun kristillinen sanoma sekä jouluun liittyvien odotusten aiheuttama stressi ja kiire. Vastauksissa tulee ilmi myös vegaanien jouluisin kokema ahdistus ja stressi. Syynä on paitsi eläinten, useimmiten sian kohtalo, myös sosiaaliset paineet. Muutama mainitsee saaneensa kuulla piikittelyä ja painostusta ruokavalionsa vuoksi.

– En nykyään juurikaan pidä joulusta, koska se tarkoittaa ahdistavia asioita liittyen eläinten hyväksikäyttöön ja luonnon tuhoamiseen, eräs vastaaja tunnustaa. Osa kertoo ratkaisseensa ongelman viettämällä joulua tarkoin valitussa seurassa.

– En vietä jouluja enää sukulaisteni kanssa vaan ystävieni. Sikakinkku ja muut eläinperäiset tuotteet ovat jotain, mitä en halua nähdä jouluna, eräs vastaaja kertoo.

– Olen lopettanut joulunvieton perheeni parissa. Kaksi viimeistä joulua olen ollut yksin, toinen kertoo.

– Ei tarvitse haistella lihan käryä, kuuluu yksi perusteluista.

– Siedän vuosi vuodelta huonommin sekasyöjäsukulaisteni seuraa. Tämä on kolmastoista jouluni vegaanina, ja ensimmäistä kertaa aion kieltäytyä sukuloimisesta joulunpyhinä ilman mitään erityistä syytä, eräs kertoo.

Myös vegaani itse voi olla se, kenen kanssa ei vapaaehtoisesti vietetä joulua.

– Läheisteni mielestä olen kuulemma hankala, kun laatikoiden, torttujen ja piparien pitää olla tiettyä merkkiä. Lisäksi sukulaiseni eivät ole enää halunneet tulla meille joulunviettoon; ehkä luulevat etteivät saisi kuin kummallista syötävää, eräs vastaaja kertoo.

Unelmien jouluna saisi olla rauhassa

Mikä joulussa on parasta? Useimmilla jouluun liittyy toive saada levätä ja rentoutua. Yhdessäoloa arvostetaan. Monen haaveissa näkyy halu karsia joulunvietosta kaikki ylimääräinen.

– Hauskaa yhdessäoloa sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa viihtyy. Ilman mitään jouluperinteitä ja hössötyksiä, yksi tiivistää.

– Saisin oman sekä mieheni perheen ison pöydän ääreen. Meitä olisi tällöin yhteensä 11 ihmistä, 3 kissaa sekä 9 koiraa ja yksi kääpiöhamsteri! Olisimme lapsuudenkodissani, saunoisimme pihasaunassa ja lojuisimme kylpytynnyrissä. Likaiset tiskit hoituisivat ihan itsekseen. Kenenkään ei tarvitsisi siivota keittiöitä ruokailun jälkeen, toinen maalailee.

Unelmien joulun suhteen vegaanit eivät peittele suurinta toivettaan.

– Eläinten kärsimykset ihmisten takia loppuisivat. Kaikki olisivat vegaaneja.

– Rauhallinen joulu, yhteisoloa sukulaisten ja ystävien kanssa. Kaikilla olisi hyvä mieli ilman suurempia hössötyksiä. Olisihan se hienoa, jos kaikki söisivät vain vegaaniruokaa, mutta kaipa se on utopiaa.


bottom of page