Täysi sali yllätti järjestäjät Jyväskylässä
Vegaaniliitto aloitti tammikuussa eri kaupungeissa vierailevan luentosarjan vegaanisesta ravitsemuksesta. Jyväskylässä yleisöä kiinnosti ravintoaineiden saanti ja vegaaniuden yhdistäminen urheiluun.

Tulijat jonottivat tiistaina Jyväskylässä kirjaston saliin, jossa oli alkamassa Vegaaniliiton ravitsemusvastaavan, Lotta Pelkosen luento vegaanisesta ruokavaliosta. Kaikki 230 tuolia täyttyivät.
– Olihan tämä yllätys! Kuulimme, että Tampereen luennolla oli ollut noin sata ihmistä ja ajattelimme, että täällä päästään korkeintaan samaan, Jyväskylän luennon järjestäjä Essi Lahtinen kuvaili tuntojaan tungoksessa.
Luennon pääteemoja olivat terveys ja ravintoaineiden saanti. Luennoitsija Lotta Pelkonen kertoi saaneensa etukäteen toiveen, että hän puhuisi myös urheilijan ruokavaliosta.
– Vegaaniruokavalion voi koostaa todella monella tapaa, aivan kuten muutkin ruokavaliot. Myös epäterveellisesti, Pelkonen huomautti.
Lotta Pelkonen on koulutukseltaan viittä vailla valmis ravitsemusterapeutti ja toimii Vegaaniliiton ravitsemusvastaavana. Hän yhdistää suosituksissaan eettisen vegaanisen ruokavalion ja tieteellisiin tutkimuksiin perustuvat ravitsemussuositukset.
Luennolla tuli selkeästi esiin, että eettinen ja terveellinen ruokavalio eivät ole sama asia. Valtiolliset ruokasuositukset neuvovat syömään esimerkiksi rasvattomia maitotuotteita ja kalaa, jotka eivät sovi vegaaniseen ruokavalioon. Suurin osa terveyttä edistävistä valinnoista on kuitenkin mahdollista toteuttaa vegaanisesti. Tärkein niistä on kasvisten, hedelmien ja marjojen sekä kasviöljyjen määrän lisääminen ruokavaliosta riippumatta.
– Herkkujakaan ei tarvitse hylätä täysin, eikä kaiken viljan tarvitse olla täysjyvää, kunhan ruokavalion perusta on kunnossa, Pelkonen sanoi.
Yleisöä kiinnostivat merilevä, hamppu ja B12
Lotta Pelkosen vastasi yleisön kysymyksiin ravitsemusluennolla Jyväskylässä 26.1.2016.
Mistä erilaisia merilevävalmisteita, kuten merilevärouhetta saa?
– Esimerkiksi ekokaupoista ja luontaistuotekaupoista.
Millaisiin ruokiin merilevävalmisteita käytetään?
– Riippuu lajista. Joissakin lajeissa on niin runsaasti jodia, että jo hyvin pieni määrä rouhetta sellaisenaan syötynä riittää päivän annokseksi. Merilevää voi lisätä myös vaikkapa salaattiin.
Voiko kalsiumin syödä purkista?
– Voi, mutta suosittelen sen saantia ravinnosta, koska kalsiumia sisältävissä ruoka-aineissa on myös muita tärkeitä ravintoaineita. Pyrkimys olisi syödä mahdollisimman vähän pillereitä.
Minkälainen avokadon rasvahappokoostumus on?
– Avokadossa ja avokadoyöljyssä on kumpaakin välttämätöntä rasvahappoa, Omega-3-sarjan alfalinoleenihappoa ja Omega-6-sarjan linolihappoa. Rasvahapot eivät kuitenkaan ole optimaalisessa suhteessa, kuten esimerkiksi rypsiöljyssä.
Onko kasviksissa saantirajoituksia myrkkypitoisuuksien vuoksi, kuten esimerkiksi Itämeren kaloissa?
– Pellavansiemenen turvallinen käyttö on rajoitettu noin ruokalusikalliseen päivässä.
Mistä hamppua voi ostaa ja missä muodossa niitä myydään?
– Ruokahamppua myydään ekokaupoissa, luontaistuotekaupoissa ja nykyään jo marketeissakin. Sitä saa siemeninä, rouheena, jauheena ja proteiinijauheena. Siemenet sopivat salaatteihin ja sellaisinaan rouskuteltaviksi, rouheet ja jauheet esimerkiksi smoothieihin.
Voiko vegaaniruokavalion koostaa gluteenittomasti?
– Se on aivan mahdollista, gluteenittomissa elintarvikkeissa on vegaanisia vaihtoehtoja.
Ovatko jotkut vitamiinivalmisteet eläinperäisiä?
– Jos valmisteessa on mukana D3-vitamiinia, se voi olla eristetty lampaan villasta.
Eikös B12-vitamiini varastoidu elimistöön?
– Kyllä, mutta jos eläinkunnantuotteiden käyttö on ollut vähäistä jo ennen vegaaniksi ryhtymistä, voivat varastot olla ehtyneet.
Imeytyykö B12 paremmin suihkeesta kuin pillereistä?
– Siitä on ristiriitaista tutkimustietoa. Kannattaa käydä välillä mittauttamassa omat B12-arvot, niin tietää, onko saanut vitamiinia riittävästi.
Voiko B12-vitamiinia ottaa pistoksina?
– Voi, se on tehokas tapa, mutta sekin pitää tehdä säännöllisesti.