top of page

Seitania sarvista kiinni

Ensimmäinen seitankokeiluni tapahtui oikein pohjamutien kautta. Liottelin venhäjauhotaikinaa vuoroin kylmässä, vuoroin kuumassa vedessä, kunnes jäljellä oli pelkkä gluteenimöykky. Lopputulos oli pikkuinen kikkare läskintyyppistä tuotetta. Ei vakuuttanut.

Viime jouluna rohkaisin itseni uudelleen ja päätin kokeilla Chocochilin ohjetta joulupöydän kruunuksi. Tämä ohje oli edelliseen verrattuna naurettavan helppo. Gluteeni-, soija- ja kikhernejauhot sekaisin, mausteita ja öljyä joukkoon ja se oli siinä!

Joulupaistista tuli ihan mukiinmenevä ja se maistui laatikoiden kanssa hyvin, mutta oli tosi tymäkkää tavaraa. Siitä leikattiin leipäviipaleen paksuisia paloja, koska se oli jotenkin huokoista. Yhden palan jälkeen oli jo melkoisen tyrmätty olo.

Kokeillaan vielä kerran!

Nyt päätin kokeilla tuosta riisuttua versiota, jota voisi maustaa eri käyttötarkoituksiin jo tekovaiheessa.

Perusresepti:

4,5 dl (250 g) gluteenijauhoja 1 dl kikhernejauhoja 1,5 dl soijajauhoja 1 tl suolaa

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään.

0,5 dl soijakastiketta 0,5 dl öljyä 2,5 dl vettä (vähän reilu)

Nesteet sekoitetaan kuiviin aineksiin. Vaivataan taikinaksi ja keitetään kypsäksi noin 30 minuuttia kasvisliemessä tai maustetussa suolavedessä.

Seitania kolmella tyylillä

Omassa kokeilussani jaoin keskenään sekoitetut kuivat aineet kolmeen osaan, joista kunkin maustoin eri maustein. Pakko tunnustaa, että olen surkea maustaja. Vegaanius on opettanut paljon mutta paljon on vielä opittavaa! Yleensä ruokani ovat aika mauttomia, mutta suolaa olen sentään oppinut laittamaan.

1. osan mausteet:

1 tl valkosipulijauhetta 2 tl sipulijauhetta 1/4 tl mustapippurijauhetta

2. osan mausteet:

1 tl korianteria (huhmareen kautta) 1/2 tl kuminaa (huhmareen kautta) 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa 2 tl kurkumaa

3. osan mausteet:

1 tl savupaprikaa 2 tl paprikajauhetta 1/2 tl miedohkoa chilijauhetta

Sekoitin mausteet jauhoihin ja jaoin keskenään sekoitetut nesteet kolmeen jauhoseokseen. Vaivasin niitä hetken, kunnes ne olivat sitkoisia taikinapötkäleitä ja keitin niitä sitten miedossa kasvisliemessä puolisen tuntia. Kasvisliemen olin keittänyt aiemmin, siinä oli kiehunut porkkanaa, sipulia, selleriä, laakerinlehti, pippureita ja suolaa.

Maustetestin tuomio

Valmiit, keitetyt seitanit maistelin ensin ihan tuoreeltaan.

1. Mieto, kanamainen. Vaalean neutraali väri. 2. Intialaistyyppinen, mieto. Kellertävä väri. 3. Paprika maistuu. Mieto. Punertava väri.

Mausteita olisi saanut olla enemmänkin. Toisaalta, maustaa voi vielä jatkojalostusvaiheessakin, ehkä ihan hyvä, ettei mikään maku dominoi.

Ykkönen (sipuli-valkosipuli–mustapippuri) paistui pannulla kuutioina ja päätyi juuressoppaan. Ne lötkähtivät vähän liemessä, oli ehkä huolimattomasti paistettu. Olisin voinut heittää ne liemeen vasta lautasella. Maku oli hyvä! Ei tullut mieleen mikään sipulijuttu. Ainoastaan rakenne oli lötkö.

Kakkosen (korianteri–kumina–jeera–kurkuma) suikaloin ja leivitin riisijauho-mausteseoksessa. Paistoin pannulla ja ajattelin syödä päältä rapsakoina, sisältä mehevinä paloina vihannesten ja riisin kera. Palat tuntuivat kuitenkin aika leipämäisiltä, joten kippasin ne vihannesten joukkoon paistamisen loppuvaiheessa. Maku oli hyvä, rakenne toi sen leipämäisyyden. Ei olisi tarvinnut leivittää. Maku sopi hyvin vihannesten ja riisin kanssa, oli sellainen intialainen säväys.

Kolmosen (savupaprika–paprika–chili) kuutioin tomaattikastikkeeseen, jossa oli sipulia, porkkanaa, valkosipulia ja viimekesäisiä voikukannuppuja pakastimesta. Seitan ei juuri maistunut, se otti maut kastikkeesta.

Ensimmäisestä ja kolmannesta seitanista jäi vielä palat jäljelle, joten tein niistä kebabintyyppisiä lastuja. Leikkasin mahdollisimman ohuita, pieniä siivuja ja paistoin ne rapeiksi öljyssä suolan ja pippurin kera melko kuumalla pannulla. Ykkönen, jonka paistoin ensin, jäi hieman leipämäiseksi. Lisäsin kolmossatsiin enemmän öljyä ja siitä tuli oikein mukava, kebabintyyppinen, rapsakka ja maukas seitan.

Kaikkiaan kokeilu oli onnistunut. Seuraavaan seitaniin aion lisätä vähemmän kikherne- ja soijajauhoja, jotta saisin kiinteämmän lopputuloksen. Se varmasti auttaisi tämän ohjeen leipämäisyyteen. Mausteitakin saatan rohkaistua laittamaan enemmän.

#seitan #maustaminen

bottom of page