top of page

Järvenpään ainoasta luomukahvilasta saa marenkeja

Kahvila Iivari houkutteli minut ensikäynnille mainostamalla itseään luomukahvilana, ainoana Järvenpäässä. Pitihän sitä mennä kurkkimaan, onko tarjolla mitään vegaanista. Kahvila on ollut auki reilun vuoden.

vegaanisia marenkeja

Iivari on myös ensimmäinen kahvila Järvenpäässä, joka ottaa huomioon vegaanit. Kakkuja tehdään tilauksesta myös vegaanisina tai esimerkiksi raakana tai gluteenittomana. Järvenpääläisenä vegaanina olen tottakai erityisen iloinen, että kahville mennessä tarjolla on muutakin kuin mustaa kahvia.

Kahvila itsessään on pieni ja kodikas, sisustus on siisti ja henkilökunta ystävällistä. Niin viihtyisää tunnelmaa ei ehkä osaisi odottaa, sillä ikkunasta näkyy verovirasto ja työvoimatoimisto ja muita vähemmän viehättäviä rakennuksia. Kumma kyllä, sijainti toimii loistavasti. Ihanat vanhat tuolit olisin mieluusti napannut mukaani kotiin! Muista asiakkaista huolimatta tunnelma oli hiljainen ja rauhaisa.

Kahvilassa tarjoillaan paikan päällä leivottuja suolaisia ja makeita leivonnaisia sekä lounasta. Kahvila painottaa luomuun. Vegaanisten tarjoomusten valikoima vaihtelee – lounaskeitto on usein vegaaninen, vitriinituotteista löytyy myös yleensä sopivia.

Tällä kertaa tarjolla oli mahtavan kokoisia marenkeja, salaattia, raakakakkua sekä melkein vegaanista porkkanakakkua, joka sisälsi vegaani-merkinnästä huolimatta hunajaa.

Kun ensimmäisen kerran kävin kahvilassa, henkilökunta oli ystävällisen kiinnostunut vegaanisesta valikoimasta, mutta ei kovin tietoinen siitä, mitä se käytännössä on. Kiinnostusta ottaa selvää kuitenkin oli, ja valikoima on parantunut suorastaan vaikuttavasti. Ensimmäiset vegaaniset tarjottavat olivat raakakakkuja, nyt on sen lisäksi saatavilla lounasta sekä makeita ja silloin tällöin suolaisia leivonnaisia.

Jäin miettimään, miksi porkkanakakkuun oli eksynyt hunajaa, vaikka kahvilassa ollaan tietoisia vegaaniseen ruokavalioon soveltuvista aineksista – oliko taustalla kenties ajatus, ettei se niin tarkkaa ole. He kuitenkin heti mainitsivat tästä.

Keittoa ei tällä kertaa ollut ollenkaan. 7,20 euroa maksavan lounassalaatin kanssa ei paljon valikoitu, tarjolla oli joko salaatti kahdella tai kolmella täytteellä ja vain kaksi täytteistä olivat vegaanisia. Nämä olivat avokado ja aurinkokuivattu tomaatti.

Salaatin pohja oli todella hyvä, se sisälsi vihreän perussalaatin lisäksi yrttejä ja sipulia. Lisäksi siihen sai itse ripotella siemeniä ja krutonkeja sekä lorottaa kastikkeita. Salaatti oli kuitenkin ehkä hiukan pieni; olikohan sen koko ajateltu sopimaan yhteen tukevampien täytteiden kanssa. Lisukkeeksi oli tarjolla sämpylä tai siemennäkkäri – molemmat nyt herkullisiksi todistettuja. Myös luomukahvi kuului hintaan. Se oli todella hyvää!

Jälkiruoaksi tilasimme marengin ja palan raakakakkua. Marenki oli mojovan kokoinen ja hämäisi kyllä paatuneintakin sekasyöjää, sillä se ei poikennut mitenkään kananmunasta valmistetusta. Hintaa sillä oli 4 euroa.

Raakakakun pohja oli todella hyvä, se sisälsi paljon siemeniä eikä ollut liian tuhti. Mustikka-kookos-täytteessä oli omaan makuuni liikaa kookosta ja liian vähän mustikkaa. Kokonaisuus oli kuitenkin toimiva. Hintaa kakkupalalle tuli jopa 8 euroa.

Iivarin asiakaskunta on kirjavaa, nuoria ja vanhempia ihmisiä päiväkahvilla, lounaalle saapuvia lähialueella työskenteleviä... Yllätyin ihmisten määrästä, vaikka olihan lounasaika. Tällaiselle paikalle on Järvenpäässä tarvetta.

#marenki #kahvilaiivari #järvenpää

bottom of page