top of page

Hulluna jätskiin!

Hei, olen Elisa ja olen jätskisti. No en ihan jätskinisti mutta isti kuitenkin. Kesän lämpöiset päivät ovat täällä ja jätskiä on pakko saada! Tokihan olen syönyt sitä koko talven, mutta kuuma päivä ja jäätelö on aivan lyömätön yhdistelmä.

Jäätelön tekemisen vaiheet.

Kokeneet vegaanikokit ovat kehuneet, että mistä tahansa hyvänmakuisesta soosista saisi pakastettuna hyvää jäätelöä. Lähdin siis rohkeasti kohti uusia makuelämyksiä!

Päätin makeuttaa kaikki koeannokseni ilman sokeria ja käytin sen sijaan banaaneja ja taateleita. Valitsin oikein kypsiä, tummapilkullisia banaaneita ja muistin vieläpä poistaa taateleista kivet ennen valmistusta.

Ensin kokeilin maailman helpointa jäätelökettä eli pakastettua banaanimössöä, joka ei tosiaan ansaitse enempää palstatilaa. Se maistui ihan pakastetulta banaanimössöltä. Rakennekin viittasi siihen, että olin pakastanut banaanimössöä. En kyennyt huijaamaan itseäni.

Seuraavakin huima kokeiluni pohjautui banaaniin. Laitoin blenderiin banaania, pakastemansikoita, kookosmaitoa ja taateleita. Lopputuloksen lusikoin pakastinrasiaan ja heitin pakkaseen. Otin sen sieltä pari kertaa sekoitettavaksi pakastumisen aikana. Lopputulos maistui hyvältä, mutta oli rakenteeltaan hieman hileinen. Epäilen että syyllinen oli laiska sekoittaja. Jäätelökone olisi ollut paikallaan, mutta luotin pakastettujen mansikoiden voimaan. Hileiden vuoksi tästä jädestä ei tullut kunnolla pallojakaan. Kannattaa kuitenkin kokeilla, kunhan viitsii sekoittaa!

Mansikkajätski

1 keskikokoinen banaani 5-6 isoa mansikkaa 200 ml kookosmaitoa 3 taatelia

Mansikkajäätelön jälkeen lisäsin kierroksia ja eksotiikkaa ja sovelsin löytämistäni avokadojäätelöresepteistä oman versioni. Tähän koe-erään laitoin kookosmaitoa peltitölkistä, jossa siitä jääkaapissa erottuu kirkas neste kovemmasta massasta. Avasin jääkaappikylmän kookosmaitotölkin ravistelematta sitä. Tein massaan reiän lusikanvarrella, valutin kirkkaan nesteen pois ja käytin kovan massan. Sillä saa jäätelöön kiinteämmän rakenteen.

Sekoitin sauvasekoittimella valkoisen kookosmaitomassan, pari kypsää avokadoa, hieman sitruunamehua, ripauksen suolaa ja riittävästi taateleita. Lisäsin taateleita maistelemalla, kunnes seos oli tarpeeksi makea. Jäädytin massan pakastimessa muutaman kerran sekoitellen, joskin jäätelökone olisi tässäkin puoltanut paikkaansa. Kaikki ainekset olivat jääkaappikylmiä, joten ne myös jäätyivät nopeasti.

Lopputulos oli kermainen ja maukas. Tähän olisi sopinut hyvin vaikka suklaakastikeraidat tai suklaahiput, pähkinärouhe tai ehkäpä minttu. Kannattaa kokeilla!

Avokadojätski

400 g tölkki kookosmaitoa 2 kypsää avokadoa 1,5 rkl sitruunamehua 10 taatelia ripaus suolaa

Lopuksi palasin taas tavisten kamaralle ja sekoittelin pienen koe-erän suklaajäätelöä banaanista, kaakaojauheesta ja kookosmaidosta. Käytin taas sauvasekoitinta ja jäädytin pakastimessa. Se toimi loistavasti. Harmi vain, että niin pienestä määrästä syntyi pelkkä kerta-annos!

Suklaajätski

pieni, kypsä banaani vajaa 1 rkl kaakaojauhetta 1/2 dl kookosmaitoa

#vegaaninenjäätelö #jäätelönvalmistus

bottom of page