top of page

Kevyttä kesäkokkausta


Vegeä-kirjan kansikuva.

Paula Heinonen: Vegeä. Herkullista & helppoa vegaaniruokaa jokaiseen keittiöön. Readme.fi, 2016.

Pidempi korsi -blogin (pidempikorsi.com) pitäjä Paula Heinonen on julkaissut ensimmäisen keittokirjansa. Vegeä on tuhti teos, jossa on paljon herkullisen kesäisiä kuvia. Reseptit todellakin ovat simppeleitä, kuten kirjan alaotsikko lupaa, ja lisukkeineenkin ohjeita on yhteensä vain 78. Jokaisella aukeamalla on Nadia Boussirin sivun kokoinen kuva valmiista annoksesta, ja kirjan pääpaino tuntuukin olevan tunnelmallisissa kuvissa. Toki ohjeistakin löytyy muutamia helmiä.

Grillausohjeita ei puutu ei pää- eikä jälkiruoistakaan, mutta annokset eivät silti ole mättöä, sillä annoskoot ovat mielestäni aika pieniä. Esimerkiksi pääruoaksi luokitellussa Tofu fish 'n' chips -annoksessa on 300 gramman tofua laskettu riittävän neljälle syöjälle. Itse varaisin vähintään 100 grammaa tofua per ruokailija, ehkä jopa 150 grammaa eli puolikkaan tofupaketin. Myös muut annokset on mielestäni mitoitettu hieman alakanttiin.

Jotkin raaka-aineet tuntuvat toistuvan resepteissä, kuten tofu ja soijahiutaleet. Kirjailija on selvästi tykästynyt myös grillimausteeseen, ja se toimiikin vaikkapa mökillä, jonne ei tule hankittua suurta valikoimaa mausteita kesäksi. Proteiininlähteinä käytetään kuitenkin vaihtelevasti niin erilaisia tofuja, teksturoitua soijaproteiinia kuin palkokasvejakin. Useimmat raaka-aineet on saatavilla joka kaupasta, vain muutamia erikoistuotteita neuvotaan hankkimaan erikseen esimerkiksi verkkokaupasta.

Ruokalajien suhteen kirjasta löytyy monipuolisuutta. Ohjeet on jaettu aamupaloihin, naposteltaviin, pääruokiin, salaatteihin, lisukkeisiin ja jälkiruokiin. Yksi hauskimpia reseptejä oli minusta vekoni-pastasalaatti, jossa yhdistetään soijahiutaleista tehtyä vekonia eli vegepekonia sekä raikasta pastasalaattia. Kokonaisuus oli tosin aika suolainen. Sympaattisia ja samalla hyvin yksinkertaisia reseptejä olivat puolestaan mustikka- ja mansikkamaito, jotka koostuvat marjoista, kauramaidosta ja makeutuksesta. Trendikkäitä ruokia edustavat mustapapuburgerit ja perunapohjainen nachodippi.

Gluteenittomia reseptejä tästä kirjasta ei juuri löydy, mutta moni resepteistä on sellaiseksi muokattavissa esimerkiksi valitsemalla gluteenitonta pastaa tai leipää. Soijattomuuteen useimmat resepteistä eivät taivu. Muuhunkin soveltamiseen on vinkkejä niukanlaisesti. Kirjailija luottaa lukijan harkintakykyyn, mikä toisaalta sotii kirjan helppojen reseptien ideaa vastaan.

Kaiken kaikkiaan kirja tarjoaa iloisia ruoka- ja juomaohjeita huolettomiin kesäpäiviin. Suosittelen sitä myös mökkiviemisiksi, sillä pelkistetyissä oloissa helpot ja grillauspainotteiset reseptit ovat omiaan.

#kirjaarvio #keittokirja #Pidempikorsi #PaulaHeinonen

bottom of page