top of page

Vegaaninen tarjonta tuo ruokapaikoille lisää asiakkaita myös Joensuussa

Kahvila-ravintola Hyve&Paheen salaattipöytä on ollut toukokuusta alkaen vegaaninen ja gluteeniton. Paikan omistajat haistoivat trendin ja päättivät kokeilla. Uudistus toteutettiin paikallisten vegaanien vinkkien avulla.

Joensuun keskustassa on nyt muutama paikka lisää, minne mennä, kun vatsa kurnii ja kahvihammasta kolottaa. Pakkopulla Oy:n omistamat ruokapaikat Hyve&Pahe, Houkutus ja Vesikioski ovat antaneet oman panoksensa valtakunnallisen vegaanibuumin syntyyn.

Aasialaisvaikutteisen kahvila-ravintola Hyve&Paheen salaattipöytä muuttui kerralla vegaaniseksi ja wok-listalta saa myös vegaanisia riisinuudeliannoksia. Kahvila Houkutuksessa tarjoillaan vegaanista mustikkajuustokakkua ja Vesikioskilla avokadolla ja vegaanisella juustolla täytettyjä vesirinkeleitä. Myös smoothie-valikoimassa on useampi vaihtoehto.

Salaattipöydän uudistusta ei toteutettu vain vihersalaattia lisäämällä, sillä sitä löytyy vain yhdestä kulhosta. Muissa on tuhdimpaa tavaraa.

– Suosikkejani olivat pähkinätofu, tempe ja marinoidut herkkusienet sekä vegaaninen “feta“, valikoiman testannut Emilia Osmala kertoo. Hän toimii Joensuussa Vegaaniliiton yhteyshenkilönä.

– Vegaanijuustot ovat yllättäneet positiivisesti monet sekasyöjät, ja monipuolisuudesta on tullut kehuja, Hyve&Paheen ravintolapäällikkö Maarit Hätinen kertoo.

Hyve&Pahe-kahvila-ravintolan salaattipöytä.

Vegaanisuus on alan seuraava trendi

Hyve&Paheessa oli mietitty salaattipöydän uudistamista jo jonkin aikaa. Idea vegaanisesta ja gluteenittomasta linjasta syntyi maaliskuussa Gastro-messuilla. Ravintolapäällikkö Maarit Hätinen ja yrittäjä Pirkko Burman havaitsivat, että nämä molemmat teemat olivat vahvasti esillä.

– Olemme molemmat heittäytyjiä ja innostumme uusista jutuista täysillä. Olin huhtikuussa kuuntelemassa foodmelier Anssi Nurmisen luentoa, ja kun hän mainitsi, että vegaanisuus on alan seuraava trendi, tiesin että tästä tulee huippujuttu. Jossain vaiheessa suunnitteluprosessia pohdimme vuorotellen puoliääneen, että kuinkahan tässä käy. Onneksi toinen aina muistutti, että Joensuussa on ehdottomasti tilausta tällaiselle tarjonnalle, Maarit Hätinen kertoo.

Uudistus syntyi yhteistyössä vegaanien kanssa

Salaattipöydän sisältö on osittain joensuulaisten vegaanien ansiota.

Facebookiin ilmestyi keväällä Hyve&Paheen kysely, jossa pyydettiin asiakkailta toiveita aasialaistyylisen salaattipöydän uudistamiseen. Vastaajat saivat valita, kiinnostaisiko heitä enemmän laktoositon vai täysin vegaaninen valikoima. Vegaaninen pöytä sai valtavasti kannatusta.

Emilia Osmala päätti työntää lusikkansa soppaan ja otti kahvilaan yhteyttä. Yrittäjä Pirkko Burman tarttui tarjottuun yhteistyöhön uteliaana ja kutsui vegaanit keskustelemaan. Tapaamiseen lähti kolme Vegaaniliiton aktiivia reseptit ja ravitsemusvastaavan vinkit takataskussa.

– Pääsimme kertomaan, mitä vegaanit haluavat syödä ravintolassa ja millaiset annokset ovat kauhistuksia. Muun muassa maustaminen tuli puheeksi, Emilia Osmala kertoo.

Hyve&Pahe pyrkii käyttämään raaka-aineissaan mahdollisimman paljon lähiruokaa ja sen vuoksi Kuopioon muuttaneen Palkuaisen tempet herättivät kiinnostuksen. Kahvilassa luvattiin kehittää ideoita eteenpäin. Pirkko Burmanilta tulikin pian viesti, että testitempet oli tilattu ja testikokkailut sujuneet erinomaisesti.

– Reseptinippumme eivät siis päätyneetkään suoraan paperinkeräykseen, Emilia Osmala nauraa.

Salaattiannos kahvilassa.

Syksyksi suunniteltu uudistus toteutettiin jo toukokuussa

Toukokuussa vegaanit saivat taas sähköpostia: ravintolapäällikkö Maarit Hätinen kutsui heidät testaamaan uutta tarjontaa. Syksyksi ajateltu uudistus olikin päätetty toteuttaa saman tien.

– Siellä ravintolassa oli aika innostunut meininki! Salaattipöydässä oli toistakymmentä erilaista vegaanista täytettä ja täysi valikoima Sheesen ja Violifen juustoja, Emilia Osmala hehkuttaa.

Hyve&Pahe on saanut uudistuksen myötä uusia vakioasiakkaita ja kysyntä on lisääntynyt myös kahvilapuolella. Uudistus vaikuttaa toimivan myös keittiössä, sillä liikkeelle on lähdetty simppeleillä raaka-aineilla.

– Kokonaisuutena näkisin, että tämänhetkinen salaattipöytä on helpompi toteuttaa kuin aiempi ja myös hävikki on pienentynyt. Osa raaka-aineista tulee suoraan tuottajilta tai maahantuojilta, eli välikäsiä on vähemmän kuin ennen, Maarit Hätinen kertoo.

#ravintolatarjonta #HyvePahe

bottom of page