Villit määrät jouluruokaa


Sami Tallberg: Villi jouluvegaani. Into, 2016.

Kirjan nimi ja Sami Tallbergin maine nostavat odotuksia villivihannesresepteistä, mutta kovin paljoa villivihanneksia resepteissä ei ole käytetty. Useimmat resepteistä ovat luontaisesti gluteenittomia. Pääruoat ovat kaikki uuniruokia, mutta kinkun sijasta uuniin laitetaan munakoisoa, juuriselleriä, porkkanagratiinia, sieniä, bataattia tai myskikurpitsaa. Papuja tai linssejä ei löydy yhdestäkään ohjeesta, sen sijaan pähkinöitä ja jalotofua on useassa annoksessa.

Päätin kirjan suositusten mukaisesti valmistaa viisi eri annosta, yhden kustakin luokasta. Juomaksi valikoitui mausteinen ronskibiitti, salaatiksi ruusukaali-hasselpähkinäsalaatti, levitteeksi lehtikaalipesto, pääruoaksi juuriselleriä ja jälkiruoaksi palsternakka-suklaafondue.

Kypsennysmenetelmänä oli pitkälti uunissa paahtaminen ja uuniin päätyi siis hasselpähkinöitä, manteleita, selleriä ja palsternakkaa. Urakan helpottamiseksi laitoin ainekset samalle pellille, samaan lämpötilaan, ja nostin ainekset vain ulos kypsymisjärjestyksessä. Periaatteessa uunissa kypsennys on vaivatonta, mutta jatkuva uunin vahtaaminen oli kyllä aikaavievää.

Kaikki reseptit on kirjan mukaan mitoitettu neljälle, mutta ruokaa tuli valtavasti. Myös kauppalasku oli suuri, sillä juuri mitään raaka-aineista ei ollut koekeittiössäni valmiina. Lisäksi jalotofua ja jälkiruokaan tarvittavaa suklaatahnaa piti metsästää eri kaupoista. Söimme koko satsista kahtena päivänä kolmen aikuisen ja kahden lapsen voimin, soijasuikaleilla täydennettynä.

Maut olivat loistavia. Kaikki ruokailijat pitivät kaikista mauista ja etenkin sellerin makeus ja epäsellerimäisyys kirvoittivat kehuja. Suosittelen siis kirjaa kaikille uudenlaisista joulumauista kiinnostuneille, mutta mikäli pöydässä on muutakin ruokaa, kuten vaikka seitankinkku, kannattaa varautua ruokien riittoisuuteen. Toisaalta joulunahan on tapana syödä seuraavina päivinä uudelleen lämmitettyä ruokaa ja keskittyä kokkaamisen sijaan nauttimaan lahjoista sekä läheisten seurasta.