top of page

Eläinten hyvinvoinnista välittävä ruokapersoonani on lihaa ahmiva Gunnar?

Eläintieto.fi-sivuston testi ”Millainen ruokapersoona sinä olet?” on kiertänyt somea viime päivät. En yleensä tee somessa kiertäviä testejä, mutta tällä kertaa halusin nähdä tuloksen. Se oli vähintään hämmentävä.

Ruokavaliooni ei kuulu lainkaan eläinkunnan tuotteita ja vastasin testin kysymyksiin täysin rehellisesti. Tulokseksi sain, että ruokapersoonani on Gunnar, kuusikymppinen hyvätuloinen mies, joka ostaa lihat Votkinsilta ja suosii luomua, koska se maistuu paremmalta.

Testin uusinta ei muuttanut tulostani ja jäin miettimään, mikä kyseisen testin tarkoitus ylipäätänsä on. Moni vegaaniystävänikin teki testin ja sen mukaan kukaan meistä ei noudata vegaanista ruokavaliota. Voiko maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman Eläinten hyvinvointikeskuksen virallisilla sivuilla oleva testi olla pelkästään hauska vitsi?

Eläinten hyvinvointikeskus tekee tärkeää työtä eläinten hyvinvoinnin eteen. Eläimistä saadaan koko ajan uutta tutkimustietoa, jota hyödyntämällä muun muassa tuotantoeläinten oloja voidaan jatkuvasti parantaa. Tieto ei kuitenkaan vielä riitä eläinten olojen parantamiseen, koska tietoa ei aina haluta hyödyntää. Eläinten olojen parantaminen aiheuttaa kustannuksia alkutuotantotiloille ja siksi muutokset tapahtuvat hitaasti tai saatu tieto voi jäädä jopa kokonaan hyödyntämättä. Nykypäivänä valitettavasti raha painaa usein vaakakupissa enemmän kuin eläinten hyvinvointi.

Testin tulosta lukiessani jäin pohtimaan, onko testin perimmäinen tarkoitus vaikuttaa kuluttajien asenteisiin ja vauhdittaa kotimaisen lihan myyntiä. Erilaisissakin saaduissa tuloksissa toistuu kuluttajan huoli eläinten hyvinvoinnista, mutta eläinkunnan tuotteet kuuluvat silti jokaisen tulokseksi annetun persoonan ruokavalioon – siitä huolimatta, että vastausvaihtoehdoissa on huomioitu vegaanit tofuineen ja smoothieineen.

Kun testin tekee valitsemalla vaihtoehdoista punaisen lihan ja mikroaaltolämmityksen, saa ruokapersoonakseen Sekasyöjä Siljan, joka ei kiireisenä yrittäjänaisena ehdi pohtia kulutustottumuksiaan tai eläinten hyvinvointia. Vaikea sanoa, millaisena vastaus näyttäytyy testin tekevälle sekasyöjälle. Vegaanille testin huijaus selviää heti, koska tulos on puuta heinää.

Onko testi siis yksinkertaisesti täydellisesti epäonnistunut vitsi vai eläinkunnan tuotteiden lobbausta, jää arvoitukseksi. Miten tämä testi edistää eläinten hyvinvointia? Koska Eläinten hyvinvointikeskus on sitoutumaton asiantuntijaverkosto, nakertaa tämän tyyppinen testi organisaation uskottavuutta pahasti.

Lähetin aiheesta kohteliaan tiedustelun sähköpostitse EHK:n johtajalle Satu Raussille sekä asiantuntija Tiina Kauppiselle 11.11.2016. Tätä kirjoittaessani odotan vielä vastausta.

Testi ”Millainen ruokapersoona olet?” löytyy täältä.


bottom of page