top of page

Norppakampanja on Vegaaniliiton uusi aluevaltaus

Saimaannorppia on tällä hetkellä noin 360 ja määrä on nousussa eri järjestöjen ahkeran työn ansiosta. Vegaaniliitto on norppakampanjallaan poikkeuksellisesti mukana eläinsuojelutyössä.

Vegaaniliiton verkkopuodissa myydään T-paitoja, joiden kuvassa uiskentelee tuttu eläin. Saimaan järvessä pesivästä uhanalaisesta norpasta on kehittynyt suorastaan luonnon- ja eläinsuojelutyön symboli, koska eläinlaji on ollut luonnonsuojelijoiden ykköskohde pitkään.

– Saimaannorppa on ollut ajankohtainen aihe jo vuosia, koska lajin tämänhetkinen tila on suora seuraus ihmisen aikaisemmasta toiminnasta, kertoo norppakampanjan koordinaattori Joonas Pousi. – Se ei tietenkään ole vain yksittäistapaus ihmisen toiminnan tuhoavasta vaikutuksesta, vaan yksi esimerkki monista. Meidän suomalaisten on kuitenkin helppo samaistua juuri norpan tilanteeseen.

Vegaaniliitto on perinteisesti jakanut tietoa vegaanisesta ravitsemuksesta ja vegaanien elämäntavasta, kun muut järjestöt ovat keskittyneet eläimiin. Sen vuoksi kampanja saimaannorpan puolesta on järjestön toiminnassa jotain uutta. Joonas Pousin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole virallinen uusi aluevaltaus, vaan yksittäinen kampanja tärkeän asian puolesta.

– Vaikka saimaannorpan olemassaololla ei maapallon hyvinvoinnin kannalta ole merkittävää vaikutusta, sen olemassaolo on silti yhtä arvokas kuin minkä tahansa muun luontokappaleen. Jos eläinlajin arvokkuutta mitattaisiin ekosysteemin kannalta, niin me ihmiset olisimme arvottomia, Pousi heittää.

Norppakampanja on käynnissä 15.11.–15.12. Kampanjalahjoituksista ja norppapaidan tuotosta puolet menee norppien suojelutyöhön. Paidan on suunnitellut graafikko-opiskelija, Netta Lehtola.


bottom of page