top of page

Kikhernenuggetit, kurpitsa-mac'n'cheese ja omena-kaurapaistos taatelikastikkeella

Tällä viikolla päiväkodille valmistettiin aitoa amerikkalaista ”äijä-mättöä” astetta terveellisemmällä twistillä! Nuggetit on tehty kikherneistä, amerikkalainen macaroni and cheese sai gluteenittoman ja vegaanin muotonsa kurpitsasoseesta, ravintohiivahiutaleista, riisipastasta ja kaurakermasta.

Äiti oli hieman kipeä, joten kokkaus delegoitiin muulle perheelle. Lisähaastetta teetti aiemman tomaatti- ja paprika-allergian lisäksi päiväkotiryhmässä todettu pähkinäallergia. Koska dippailu on taaperon mielestä in, nuggetteja dippailtiin päiväkodissa kotitekoiseen ketsuppiin: paseerattua tomaattia maustettuna suolalla ja yrteillä, makeutettuna agavella.

Lounaan kruunasi kotimaisista omenoista ja luomukaurasta tehty omena-kaurapaistos, joka sulatti äidin sydämen. Tästä herkusta löytyy runsaasti vegaanisia reseptejä ympäri internetin. Sen sijaan taatelipohjainen raakakaramellikastike oli keittiössämme kokeilunarvoinen uutuus. Tavallisen kanelin sijasta on hyvä käyttää luomu-laatuista Ceylon-kanelia, joka ei sisällä haitallista kumariinia.

Kikhernenuggetit

n. 12 kpl

 • 1,5 dl hienoksi murskattuja Corn Flakeseja, riisimuroja tai maissilastuja

 • 1,5 dl gram-jauhoa

 • 2 rkl ravintohiivahiutaleita

 • 450-500 g kypsiä kikherneitä

 • 1 rkl öljyä

 • 3 tl broilerimaustetta

 • ½ tl curryjauhetta

 • suolaa ja muita mausteita maun mukaan

 1. Murskaa valutetut kikherneet sauvasekoittimella tai haarukalla tasaiseksi massaksi.

 2. Lisää sekaan 1 ruokalusikallinen ravintohiivahiutaleita, öljy, 1 tl broilerimaustetta ja hieman suolaa.

 3. Muotoile massasta kostutetuin käsin nuggetteja.

 4. Murskaa riisi- tai maissilastut esim. kevyesti blendaamalla tai hedelmäpussin läpi painelemalla. Sekoita m gramjauho, 2 tl broilerimaustetta, 1 rkl ravintohiivahiutaleita ja curryjauhe. Tarkasta maku, lisää halutessa mausteita. Eri broilerimausteiden välillä voi olla eroja!

 5. Pyörittele nuggetit jauhoseoksessa ja paista pannulla öljyssä tai 200 asteessa n. 25 minuuttia.

Kurpitsa- mac'n'cheese

 • n. 5 dl kypsää myskikurpitsaa soseutettuna

 • n. 5 dl gluteenitonta pastaa (esim. riisi-penne)

 • 4 dl kaurakermaa

 • ½ dl ravintohiivahiutaleita

 • 1 dl vegaanista juustoa raastettuna

 • ½ kasvisliemikuutio tai suolaa pastan keitinveteen

 • (1 sipuli paistettuina kuutioina)

 • (pippuria, suolaa, parikaa, savuaromia, valkosipulia)

 1. Keitä pasta ohjeen mukaan kasvis- tai suolaliemessä, mutta jätä se reilusti alikypsäksi eli ”al dente”. Huuhtele lävikössä.

 2. Blendaa kypsä kurpitsa, kaurakerma, haluamasi mausteet ja ravintohiiva tasaiseksi ”juustokastikkeeksi”.

 3. Sekoita kastike pastan (paistetun sipulin) ja juustoraasteen joukkoon ja kaada voideltuun vuokaan. Voit jättää osan juustosta ja ravintohiivasta pinnalle kauniin pinnan saamiseksi. Meildän tavoitteena oli gluteeniton ja pähkinätön ruoka, mutta myös manteli- tai korppujauhot käyvät pinnalle.

 4. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Gluteenittoman pastan paistoaika voi olla lyhyempi, sillä se kypsyy ja kuivuu helposti liikaa.

 5. Ruoka onnistuu hienosti myös liedellä lämmitettynä!

Omena-kaurapaistos ja raakakaramellikastike

 • 5-6 isoa kokonaista omenaa

 • 150 g margariinia tai kookosöljyä

 • 0,75 dl kookossokeria

 • 3 dl luomukaurahiutaleita

 • runsaasti kanelia

 • taateleita

 • kasvimaitoa- tai -kermaa

 1. Sulata margariini tai öljy.

 2. Lisää joukkoon kookossokeri, kaurahiutaleet ja 1 tl kanelia.

 3. Pilko omena pieniksi palasiksi tai ohuiksi siivuiksi ja sekoita niihinkin kanelia.

 4. Levitä omenat öljytylle vuoalle ja niiden päälle kauraseos.

 5. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

 6. Valmista kastike: Mittaa yksi osa liotettuja, pehmeitä taateleita paloina, ja saman verran nestettä. Nesteeksi käy vesi, kasvimaito- tai kerma. Pikku-Pandat käyttivät kookosmaitoa, koska lapset sattuvat pitämään siitä.

 7. Blendaa taatelit ja neste tasaiseksi kastikkeeksi. Kastike säilyy jääkaapissa noin viikon.

Muokkausideoita: Voit myös dipata nuggetteja Poppamiehen sinihomedippiin, curry-mangodippiin tai sricachamajoneesiin. Toisaalta myös pastasta mahdollisesti ylijäävä kurpitsajuustokastike soveltuu dippikastikkeeksi. Kaneli-omenapaistokseen saa vaihtelua laittamalla sekaan esimerkiksi kookoshiutaleita ja siemeniä tai vaihtamalla omenat päärynöiksi tai tarjoamalla ohessa jäätelöä tai soijavispiä!

#blogit #pikkupanda

bottom of page