top of page

Paimentaaperon linssipiiras, banaanikauraletut raakahillolla

Helppo paimenpiiras on kiireisenkin joulunvalmistelijan pelastaja, ja helposti muokattavissa. Paimen taas saa Jouluasun kuorrutettaessa juhlavasti esimerkiksi lantulla! Banaanikauraletut ovat gluteenittomia, sokerittomia, vegaanisia ja herkullisia.

Tämän viikon vegaanilounas oli pyörinyt kokin haaveissa jo pitkään, koska hän myöntää itsellään olevan tietynlaisen pakkomielteen Paimenpiiraaseen. Paimenpiiraan tutumpi nimi on Shepard's Pie, ja se on syntynyt Ranskan maaseudulla 1700-1800-luvuilla. Tuolloin ruoasta kerrottiin olleen pulaa jolloin emännät levittivät jäljelle jääneet lihanpalat uunilavereille, kuorruttivat soseutetuilla juurestähteillä, ja paistoivat uudeksi ateriaksi.

2000-luvulla Paimenpiiras syntyy vaivattomasti ja edullisesti linsseistä ja laadukkaista luomuperunoista. Vaikka yleensä pyrimme käyttämään mieluummin ravinnerikkaampia juureksia perunan sijasta, sopii tähän klassikkoon peruna oivallisesti koska se synnyttää rapeimman kuoren.

Vitamiinien säästäjälle riittää perunoiden harjapesu, mutta ne voi myös kuoria. Panda-keittiössä käytettiin täytteiksi kuutioiksi leikattuina porkkanaa, varsiselleriä, sipulia ja lehtikaalia - mikä mainio tilaisuus tyhjentää vihanneslokeroiden jäämistöä!

Täyte

 • 2 dl keittämättömiä linssejä

 • 2 tl timjamia

 • 1 tl rakuunaa

 • Savupaprikajauhetta

 • 1 rkl sinappia

 • ½ – 1 kasvisliemikuutio

 • mustapippuria ja suolaa maun mukaan

 • n. 6 dl haluamiasi vihanneksia pieneksi pilkottuina

öljyä

Kuorrute

 • 1 / 1,5 kg perunoita (riippuu koosta, Rosamunda paras lajike)

 • ½ dl margariinia tai kasviöljyä

 • Suolaa ja pippuria

Keitä linssit ohjeen mukaan lähes kypsiksi. Keitä myös perunat puolikkaiksi tai lohkoiksi leikattuina kypsiksi. Poista perunoiden keitinvesi, lisää margariini sulamaan perunoiden päälle ja anna kosteuden höyrystyä pois. Pilko kasvikset pieniksi kuutioiksi. Kuullota isolla paistinpannulla kasviksia laadukkaassa kasviöljyssä tai margariinissa. Kypsyys on oikea, kun haarukka läpäisee ne. Lisää pannulle keitetyt linssit, täytteessä olisi hyvä olla noin puolet linssejä ja puolet kasviksia. Sekoita näihin haluamasi mausteet, murenna ½ – 1 kasvisliemikuutio, tarkista maku ja anna täytteen vielä kypsentyä kannen alla miedolla lämmöllä. Esilämmitä uuni. Valmista kuorrute soseuttamalla keitetyt perunat ja margariini sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Tarkista maku, ja mausta. Voitele keskikokoinen paistos- tai uunivuoka, levitä pohjalle täyte, ja painele päälle kuorrute. Paista 200- asteisessä uunissa n. 15 minuuttia, kunnes piiras on ruskistunut.

Muokkausideoita! Kokeile kuorruttaa piiras vaikkapa soseutetulla kukkakaalilla, bataatilla tai Jouluisesti lantulla. Tällöin voit lisätä soseeseen hieman esimerkiksi mantelijauhoja tuomaan kiinteyttä, jotta kuoresta tulee tiivis.

Täytteeksi voi käyttää mitä tahansa kiinteää ylijäämäruokaa: soijarouhebolognesea, nyhtökaurapataa tai tofumuhennosta. Paimenpiiras soveltuu vaikka jouluateriaksi, jos teet kuorrutuksen fiinisti kermavaahtopursottimella!

Banaanikauraletut raakahillolla Banaanikauraletut ovat herkullisia, terveellisiä, luontaisesti gluteenittomia ja maistuvat lapsille. Ne ovat myös täyttäviä, koska ranskalaistyylisten kreppien sijasta haetaan nyt paksua, turpeaa, pancake-tyylistä lopputulosta. Kauran maku ei ole kaikkien mieleen joten sitä voi yrittää lieventää korvaamalla osittain manteli- tai soijajauhoilla, tai gluteenittomalla jauhoseoksella. Taikinan kanssa voi joutua tekemään koeversioita blenderissä ja pannulla: koostumuksen tulisi muistuttaa kevyttä moussea tai erittäin paksua sosekeittoa.

Banaanikauraletut

 • 2 rkl pellavansiemenrouhetta ja 1 rkl psyllium-kuitua sekoitettuna 1 dl:ään kuumaa vettä.

 • 1,5 dl maustamatonta soija/kaurajogurttia

 • 0,5 dl kasvimaitoa

 • 2-3 isoa (yli)kypsää banaania

 • 1 tl leivinjauhetta

 • Maun mukaan esim. kanelia, vaniljaa tai kardemummaa

 • Ripaus laadukasta suolaa

 • 2,5 dl kaurahiutaleita

 • kookosöljyä tai margariinia paistamiseen

Sekoita huolellisesti psyllium, pellavansiemenrouhe ja kuuma vesi erillisessä mukissa. Lisää blenderiin tai tehosekoittimeen jogurtti, kasvimaito, pieneksi pilkotut banaanit, mausteet, leivinjauhe ja kaurahiutaleet, sekä mukissa sekoittuneet sidosaineet. Aja tasaiseksi taikinaksi. Tarkista koostumus, lisää nestettä tarvittaessa. Paista letut molemmin puolin lettupannulla kookosöljyssä tai margariinissa. Tarjoile kanelin ja raakahillon kera. Raakahillo

 • 2,5 dl tuoreita tai sulatettuja marjoja (esim. vadelmia)

 • 2 rkl lämmintä vettä

 • 3 rkl chiansiemeniä

 • Maun mukaan makeudeksi 2-4 rkl kookossokeria tai agave-tai vaahterasiirappia

 • vaniljaa

Murskaa marjat hyvin soseeksi haarukalla, sekoita joukkoon muuta ainekset. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti kunnes koostumus on hillomainen. Muokkausideoita! Voit tarjoilla letut myös kookoskerman, soijavispin, vaahterasiirapin, tuoreiden marjojen, suklaarouheen tai banaanisiivujen kera! Jos sokeria ei tarvitse vältellä, herkullista on myös leikittely vegaanisten jäätelöiden tai jälkiruokakastikkeiden kanssa.


bottom of page