top of page

Vegaaniäiti ei suostu luopumaan jouluperinteistä

Tamperelaisen Minna Honkamäen perheessä juhlitaan joulua perinteisin ja suomalaiseen kulttuuriin sopivin traditioin. 11- ja 18-vuotiaiden lasten ja Martta-koiran äiti kertoo joulun olevan se aika vuodesta, kun arjesta voi irroittautua muutamaksi päiväksi ja eläytyä taianomaiseen tunnelmaan.

Joulukuusi on jo haettu mökiltä ja aattona lapset koristelevat sen. Joulurauhanjulistus, lahjat ja haudoilla käyminen ovat tärkeitä traditioita myös vegaanille.

Minna Honkamäen vegaaninen polku löytyi sattumalta vuoden 2016 Vegaanihaasteen myötä, Minna kertoo muutoksen olleen eettisistä syistä helppo.

– Taustalla oli yli 20 vuotta lakto-ovovegetarismia, joten kynnys karsia maito- ja munataloustuotteet pois ruokavaliosta oli matala. En osta enää nahkaa enkä villaa ja pyrin olemaan käyttämättä eläinperäisiä ja eläinkokeettomia tuotteita.

Kulunut vuosi on perheenäidin mukaan ollut merkittävä, koska vegaanisella kentällä on tapahtunut niin paljon muutoksia:

– Suuret yritykset luopuivat turkisten käytöstä, Tuulispää sai laitumensa, elintarvikepuolen valikoima ja asian tunnettavuus on lisääntynyt huimasti – on ilo olla mukana tässä!

Sipsarimaisia piirteitä

Minna on toistaiseksi perheensä ainoa täysin vegaani. Muu perhe syö mielellään vegaanista ruokaa, ja vanhin tytär käyttää lisäksi ainoastaan maitotuotteita. Arjessa eri ruokamieltymysten yhdistäminen ei ole aina helppoa, mutta kulttuurieroja yhdistää rakkaus hyvään ruokaan arkena ja juhlana.

Minna luonnehtii keittiötään ”perusvegaaniksi”, jossa on myös sipsarimaisia piirteitä. Kiireessä arkiruokaa on helppo tehdä suurempia määriä kerralla, juhlana panostetaan laatuun.

– Juhlana syödään erikoisempia ja suuritöisempiä ruokia ja ne laitetaan kauniisti tarjolle, ehkä kynttilöitä ja hieno pöytäliina tunnelmaa lisäämään.

Jouluna ruoanlaittoon panostetaan

Perhe valmistaa perinteisiä juhlaruokia, mutta yhdistää niihin myös uusia reseptejä. Jouluna syödään glögin särpimenä piparia sekä Chocochili-blogin kookoskermaan keitettyä riisipuuroa ja luumukiisseliä. Hämäläisestä pöydästä löytyy perinteisesti imellytettyä perunalaatikkoa mutta myös modernia bataattilaatikkoa.

Joulunajan jälkiruokana Honkamäen ruokapöydässä maistellaan Satu Saunion Tuulispään Leivontakirjan (2015) maapähkinävoi-banaanikakkua. Perinteisen joulukinkun kruununperillisenä toimii seitanpaisti, jonka Minna valmistaa Inna Somersalon Yllin Kyllin herkkuja isolle ja pienelle joukolle -kirjan (2009) ohjeella sinappi-korppujauhokuorrutteisesti. Vanhempi tytär suosii samalla tavoin kuorrutettua kylmäsavutofua.

Myös cashew-kermakoristeinen rosolli ja itse vegaanisesta majoneesista ja viherpippurileikkeleestä tehty italiansalaatti ovat helppoja jouluruokia.

Laaja maidottomien juustojen markettitarjonta antaa mahdollisuuden koota muheva juustotarjotin hedelmineen, kekseineen ja hilloineen. Haastetta haluava voi perehtyä itse vegaanisiin juustoresepteihin: juustoja voi tehdä esimerkiksi siemenistä tai pähkinöistä.

Lapsuuden joulupöytä jäi mieleen

Kysyttäessä, miten perheen joulupöytä eroaa Minnan oman lapsuuden joulupöydästä, ei eroja kuulemma havaitse herkästi: kinkkua ja kaloja ei ole vanhassa muodossaan, mutta niille löytyy samankaltainen tai parempi korvaaja.

– Tortut tehdään torttutaikinaan eikä voitaikinaan, ja valmista piparitaikinaa on myös ilman voita. Kaikki löytyy muutettuina vegaanisiksi.

Sillin voi tehdä tutulla ohjeella munakoisosta, mutta tämän talven hitti on kaikkien tuntema kylmäsavuporkkana eli porkkala.

Lue millaisia jouluruokia Minna taikoo tänä vuonna juhlapöytään!


bottom of page