top of page

Veganismin supervuoden 2016 TOP 10

Vuosi 2016 on tuonut mukanaan enemmän positiivisia uutisia veganismille kuin kukaan vuosi sitten uskalsi toivoakaan. Kiitos vegaanivuosi 2016, olit ihan mahtava – sama meininki jatkukoon myös ensi vuonna!

1. Nyhtökaura ja Härkis

Pitkän ja hartaan odotuksen jälkeen keväällä 2016 kauppoihin saapui suomalainen ruokainnovaatio nyhtökaura. Kuluttajapuolen ongelmaksi muodostui tuotteen uskomaton suosio, sillä hyllyt myytiin tyhjiksi tunneissa. Moni saikin nyhtökaurapakkauksen ostoskoriinsa vasta kuukausien yrittämisen jälkeen. Pian nyhtökauran rinnalle ilmestyi härkäpapuvalmiste Härkis, joka nyhtiksen tavoin on saanut myös sekasyöjät innostumaan kasvisruoan kokkaamisesta. S-ryhmä uutisoi syksyllä 2016 Härkiksen ylittäneen myynnissä broilerin paistisuikaleet.

2. Sipsareista mediailmiö ja Pro Animalia -palkinnon saaja

Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmä kasvoi yli 35 000 jäsenen kokoiseksi yhteisöksi, joka on raivannut tietä rennolle ja helposti omaksuttavalle veganismille. Joulukuussa 2016 Sipsikaljavegaanit-ryhmälle myönnettiin Pro Animalia -palkinto. Palkinnon perusteluissa nostettiin esiin muun muassa se, että Sipsikaljavegaanit on merkittävästi vaikuttanut veganismitrendin leviämiseen Suomessa. "Sipsarit" on jo tunnettu ilmiö valtamediassa ja sipsikaljavegaani pääsikin vuonna 2016 myös Kotimaisten kielten keskuksen uusien sanojen listalle. Määritelmä on "epäterveellisistä ruoista ja juomista nautiskeleva, terveysintoilua välttävä vegaani."

3. Vegaanieinekset

Sipsari-ilmiön ja Hoviruoan vihiksen suosion innoittamana vuonna 2016 kehiteltiin ennenkuulumaton määrä kauan kaivattuja vegaanisia einesruokia: erilaisia kasvispiirakoita, einesburgereita, karjalanpiirakoita sekä kokonainen tuotesarja vegaanisille valmisruoille. Viimeistään Saarioisten "roiskeläppäpitsan" vegaaniversio sai etenkin monet vanhan polven vegaanit hieraisemaan silmiään.

4. Vegaaniruokavalio mukaan valtion ruokasuosituksiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemassa, lapsiperheille suunnatussa Syödään yhdessä -ruokasuosituksessa todettiin vegaaniruokavalion sopivan myös raskaana oleville, imettäville, lapsille ja nuorille. Oppaassa suositeltiin kasvikunnan tuotteiden runsaampaa käyttöä ja useiden eläinkunnan tuotteiden käytön vähentämistä.

5. Kasvipohjaisten tuotteiden myynnin nopea kasvu

S-ryhmän kaupoissa kasvipohjaisten lihan vaihtoehtojen myynti yli kolminkertaistui tämän vuoden alkupuoliskolla viime vuoteen verrattuna. Esimerkiksi tofun myynti S-kaupoissa kasvoi 44 prosenttia. K-kaupoissa kasviproteiinipohjaisten tuotteiden myynti on yhteensä kasvanut noin 25 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Monessa ruokakaupassa otettiin käyttöön vegehylly, joka helpottaa kasviperäisten tuotteiden löydettävyyttä. Vegehylly osoittautui hitiksi, sillä useassa kaupassa hylly myytiin heti ensimmäisenä kokeilupäivänä tyhjäksi.

6. Vegaaniruokaa päiväkoteihin Helsingissä

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti aloittaa vuoden kestävän kokeilun vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa. 20 päiväkodissa toteutettava kokeilu on helsinkiläisten vegaaniperheiden pitkään odottama. Esimerkiksi Tampereen kaupunki on jo vuosia tarjonnut päiväkodeissa vegaaniruokavaihtoehdon.

7. Kasvimaitojen verohelpotus

Vuoden 2017 alussa voimaan astuva päätös vapauttaa jotkin kasvipohjaiset maidot virvoitusjuomien verotuksesta. Päätöstä tukee se, että kasvipohjaiset maidot sisältävät yleensä vähemmän sokeria kuin lehmänmaito.

8. Kotipizzaan vegaanipizza

Kun Pohjoismaiden suurin pizzaravintolaketju otti vegaanisen pizzan valikoimiinsa, menivät maailmankirjat hyvällä tavalla sekaisin. Härkistä ja vegaanijuustoa sisältävä pizza on noussut suureen suosioon.

9. Vegfest keräsi ennätysyleisön

Kesän korvalla Tampereella järjestetty kasvisruokatapahtuma Vegfest keräsi kymmentuhatpäisen vierailijamäärän. Loppukesäkin oli kasvisfestaroinnin juhlaa, sillä Helsingissä vietetty Vihisfest kokosi yhteen sipsarihenkistä kansaa runsain määrin ja Flow-festivaalin Vegan Alley houkutteli herkuttelijoita jatkuvaksi jonoksi asti. Jäämme kieli pitkällä odottamaan tammikuussa 2017 järjestettäviä Vegemessuja – ja loppukevään Vegfestiä!

10. Vegaaninen nakkikioski

Kun Suomen ensimmäinen vegaaninen snägäri Jänö aukesi elokuussa, kiemurtelivat jonot pitkin Etu-Töölön katuja. Unelma vegaanisesta kioskista alkoi toteutua, kun Jänön osuuskunta keräsi tarvittavan 40 000 euron rahoituksen vain kymmenessä päivässä ja osti Helsingin kaupungin huutokaupassa myynnissä olleen lippakioskin omakseen. Jänö on tällä hetkellä suljettu remontin takia kevääseen asti, mutta aukeaa taas entistä ehompana!

#nyhtökaura #härkis #sipsikaljavegaanit #einekset #kotipizza #jänö #vegfest #kasvimaitovero

bottom of page