top of page

Vegaanihaasteen suojelija, näyttelijä Antti Launonen kasvattaa lihaksia kasvivoimalla


Terveysongelmista kärsineen näyttelijän tie vegaaniksi ei ollut mutkaton. Lopulta eettinen elämäntapa auttoi palauttamaan myös terveyden. Vielä pari vuotta sitten ostoskorin sisältö oli hyvin erilainen. Näkökulmia ruokavalioon tarjosivat fitness-lehdet sekä tausta pohjoispohjalaisessa sekasyöjäperheessä, ja aktiivitreenaaja valitsi proteiininsa lihahyllyltä. Taustalla oli ajatuksia, jotka eivät vielä välittyneet ostoskoriin asti. - Olen aina tiennyt, ettei lihan syöminen ole ekologisesti eikä terveydellisesti kestävä ratkaisu. En kuitenkaan saanut itseäni muuttamaan toimintatapojani. Tuskinpa kukaan täysjärkinen tai empatiaa tunteva ihminen on sitä mieltä, että liha- ja maitoteollisuus on jotenkin mahtava juttu. Eläinten kohteluun liittyviä epäkohtia on kuitenkin kovin helppo olla ajattelematta. Lopulta tulin pisteeseen, jossa en voinut enää ummistaa silmiäni näiltä asioilta. Ajatus elävästä olennosta säälimättömissä muovikääreissä alkoi tuntua makaaberilta, luotaantyöntävälta. Näyttelijä Antti Launonen, 36, on yksi Vegaanihaasteen virallisista suojelijoista tänä vuonna. Suurelle yleisölle Launonen on tuttu Salattujen Elämien Tuukka Aaltosen roolista vuosilta 2009–2010. Oululaissyntyinen näyttelijä toimii kuudetta vuottaan kiinnityksellä Kuopion kaupunginteatterissa ja näyttelee parhaillaan Suomen Hevonen -näytelmässä. Eettinen päätöksentekijä Launosella on vahvat eettiset periaatteet ja hän uskoo harmoniaan, rauhan vaalimiseen ja karman lakiin. Merkityksettömiä tekoja ei Launosen maailmassa ole. Tiedostava taiteilija pyrkii toiminnallaan lisäämään rakkautta ja vähentämään kärsimystä. – Haluan olla vegaani, koska en kestä ajatusta siitä, että toisen elollisen olennon tarvitsisi kuolla, jotta minä voisin elää. Elämme totaalisessa yltäkylläisyydessä ja voimme itse valita sen, mitä syömme. Työ ei altista Launosta suurille ristiriitatilanteille. Pieniä kiusauksia tuottavat taukotilojen epävegaaniset irtokarkkirasiat, joiden äärellä näyttelijä joutuu usein käymään nopean dialogin omantuntonsa kanssa. Näyttelijän ruokavalio on otettu hienosti huomioon työpaikalla: yleisö ei huomaa, ovatko roolihahmon suuhun uppoavat pyörykät tai piirakat kasvi- vai eläinperäisiä. Launonen on ylpeä työpaikkansa suhtautumisesta veganismiin. – Tarpeistonhoitajamme Sirkka Söderström on maailman mahtavin tyyppi! Hän aina kysyy minulta, mitä haluaisin ja pystyisin syömään kohtauksissa. Sirkka antaa minun ehdottaa vegaanisia vaihtoehtoja, ja olen testannut kuluneen syksyn aikana liudan uusia einestuotteita työni puolesta!

Teatterin puvustuksessa käytetään eläinperäisistä materiaaleista valmistettuja vaatteita, mutta nämä kierrättyvät roolista toiseen vuosikymmenien ajan. Launonen kunnioittaa kierrätystä myös omassa elämässään. – Käytän yhä vuosia vanhoja nahkakenkiäni ja villapaitojani, koska tuntuisi typerältä heittää pois hyviä ja käyttökelpoisia vaatteita. Jos se on jonkun mielestä väärin ja riistää minulta vegaanin arvon, niin olkoon sitten niin. En ole täydellinen, mutta pyrin ratkaisuihin, jotka aiheuttavat vähiten pahaa ympäristössäni. Uutta hankkiessa mietin kulutustottumuksiani. Esimerkiksi talvirenkaiden vaihtoa varten tarvitsin työhanskat, ja maksoin enemmän synteettistä nahkaa olevista työkäsineistä verrattuna lampaannahkaisiin. Eettiset periaatteet näkyvät ja kuuluvat Launosen elämässä, mutta silti näyttelijä on arka julistamaan elämäntapaansa. Ajatus julkisesta veganismista jopa pelotti etukäteen. Launonen ei tunne tarvetta käännyttää ketään, vaan haluaa auttaa muita alkuun omalla esimerkillään. Oikean ravitsemuksen oppiminen - teatterikorkeaakin kovempi koulu? Vegaanihaaste haastaa kaikki suomalaiset kokeilemaan kuukauden ajaksi elämää ilman eläinperäisiä tuotteita: uusi haaste starttaa aina tammikuussa, mutta osallistua voi milloin vain. Haasteen kummisedäksi Antti myöntää eksyneensä sattuman ja oikeiden tuttujen kautta. Työkiireiden vuoksi hän ei ehdi toimimaan tuutoreiden riveissä. Kaksi vuotta vegaanina eläneellä alkuvaiheet ovat vielä tuoreessa muistissa. Mies kuvaa ensimmäistä kuukauttaan uudella ruokavaliolla melkoiseksi farssiksi: hän siirtyi raskaasta lihansyönnistä suoraan raakaruokaan, pähkinöihin ja smoothieihin. Vatsahapot olivat sekaisin, proteiininsaanti vähäistä ja paino nousi vääristyneestä rasva-hiilihydraattisuhteesta johtuen useita kiloja. Myöhemmin aktiiviurheilija ymmärsi optimaalisen ravitsemuksen piilevän oikeassa makrosuhteessa. Hetkellinen siirtyminen ovo-lakto-ruokavalioon sinetöi päätöksen eläinperäisten tuotteiden hylkäämisestä. – Huomasin, miten kehoni reagoi eläinperäisiin tuotteisiin! Ero olotilassa oli huikea. Ihoni muuttui kalpeaksi päivässä, ja tuntui, että kehoni meni miltei myrkytystilaan. Olin päättänyt onnistua tavoitteessani, joten minulla oli töitä tehtävänä ja aloin aktiivisesti opiskelemaan ravintoon liittyviä asioita. Nykyisin Launonen toteuttaa tasapainoista ja mahdollisimman puhdasta ravitsemusta. Proteiini ja runsas hyvien rasvojen saanti ovat ruokavalion kivijalka. Ruokavalio koostuu hedelmistä ja marjoista, kaurasta, tummasta pastasta ja riisistä, vihanneksista ja pavuista. Aktiivinen näyttelijä käyttää paljon Härkistä ja Nyhtökauraa. Myös vegaanieinekset hän myöntää käteväksi avuksi kiireisessä päivärytmissä. Sipsikaljaveganismin suosio on miehen mielestä positiivista: popularisoituminen on tehnyt veganismista helposti lähestyttävän elämäntavan, joka ei merkitse mistään luopumista. Launonen haluaa muistuttaa terveydestä huolehtimisesta trendien keskellä. – Monilla on se harvakuva, että vegaaniruoka olisi jotenkin tosi terveellistä! Tosiasia on kuitenkin se, että eines on eines ja roskaruoka on roskaruoka, oli se sitten vegaanista tai ei. Kannustan syömään mahdollisimman hyvistä lähteistä tulevaa ravintoa. Toki välillä voi pitää herkkupäivän, ja syödä roskaruokaa. Periksiantamattomuudella vaikeuksista voittoon

Voimaharjoittelu on Launosen mukaan täydellinen urheilulaji hänen kurinalaiselle, järjestelmälliselle ja periksiantamattomalle luonteelleen. Veganismi on viime vuosiin asti ollut marginaalinen ilmiö voimailupiireissä ja fitness-lehdissä esitellään eläinperäisten proteiininlähteiden ylivoimaisuutta. Hän pelkäsi, että kasvisruokavalio kadottaisi kaiken, minkä hän kovalla työllä oli saavuttanut. Oikeaa tietoa ei ollut helposti saatavilla ja mediassa esiteltiin myös paljon disinformaatiota liittyen kasvisruokavalioon. – Onneksi löysin YouTuben kautta Jon Venuksen ja Karl Essin kaltaisia tyyppejä, jotka olivat todella kovassa kunnossa, ja esimerkkejä vegaanisesta kehonrakennuksesta. Se valoi uskoa, että voisin saavuttaa kovia tuloksia myös vegaanina. Näyttelijä on esimerkki siitä, miten erilaisilla ruoka-aineallergioilla, sairauksilla ja elämäntavoilla varustettu ihminen voi taistella tiensä haluamaansa elämäntapaan. Launosella on Crohnin tauti, tulehduksellinen suolistosairaus. Hän kärsi vuosien ajan pahoista tulehduskausista ja pelkäsi toisinaan jopa kuolevansa ennen kuin ennättäisi keski-ikään. Sairaus vaikutti osaltaan elämäntavan valintaan: vegaaniravitsemus on IBD-potilaalle täysin mahdollinen, kunhan suoliston perustila on rauhallinen, koska suuret kasvismäärät voivat olla vaikeasti sulatettavia alkuun. – Tällä hetkellä olen täysin oireeton, ja elän täysin normaalia elämää! En toki voi laittaa sitä täysin vegaaniuden piikkiin. Sain hyvän lääkityksen joitakin vuosia sitten, mutta siirtyminen vegaaniksi oli lopullinen niitti suolisto-oireille. Vegaanihaasteen suojelija tsemppaa ja muistuttaa armollisuudesta Vegaanihaasteen suojelijana Antti Launosen rooli on pyrkiä lisäämään tietoisuutta ja edustamaan veganismia julkisesti. Eläinperäisten tuotteiden käyttöä vähentäviä tai kokonaan lopettavia hän neuvoo olemaan armollisia itseään kohtaan. Muutos tapahtuu harvoin yhdessä yössä. – Monille sopii eläinperäisten tuotteiden karsiminen hiljalleen, ja se on aivan hyvä ratkaisu, jossa ei ole mitään tuomittavaa tai väärää. Pakottaminen tai äkillinen totaalikieltäytyminen voivat jopa herättää ihmisissä vastustusreaktioita. Launonen muistuttaa, ettei epävegaaninen hairahdus kaada maailmaa, saati Vegaanihaastetta, ja hairahduksia sattuu alkuvaiheessa lähes kaikille. Samanlaista armon ja inhimillisyyden hyvettä Antti Launonen haluaa välittää myös vegaanihaasteen tuutoreille. – Olkaa rakastavia, kärsivällisiä ja armollisia tuutoroitavianne kohtaan. Muistakaa, millaisia ne omat ensimmäiset päivät ja viikot vegaanina olivat. Te teette kullanarvoista työtä, ja ihailen koko sydämestäni teidän omistautumistanne tälle asialle.

#AnttiLaunonen #Vegaanihaaste #Treenaus

bottom of page