top of page

Saisiko olla amerikkalaista, japanilaista vai meksikolaista?

Tervetuloa Kaliforniaan! Kirjailijat Silja Pitkänen ja Ville-Juhani Sutinen viettävät vuoden vegaanikulttuurin lähtömaassa Yhdysvalloissa. Heidän kiintopisteenään on eläväinen ja monikulttuurinen yliopistokaupunki Berkeley San Franciscon lahden itärannalla.

Sadan tuhannen asukkaan Berkeley tarjoaa runsaan kattauksen erilaisia vegaani- ja kasvisravintoloita. Vanhat perinteet ja uudet vaikutteet leikkaavat toisensa ja luovat tulevaisuuden traditioita.

Jenkkiruokaa vegaaniversiona

Saturn Cafe, 2175 Allston Way, Berkeley

berkeley.saturncafe.com

Klassinen amerikkalainen diner kasvisruokaversiona. Hampurilaisia, sandwicheja, keittoja ja shakeja, joista suuri osa vegaanisia, ja kaikista annoksista saa vegaaniset versiot. Ei mikään terveysruokailijan paratiisi, mutta eihän amerikkalaisen ravintolan pidäkään. Myös sisustus on taattua diner-tyyliä.

Japanilaisia erikoisuuksia

Cha-Ya, 1686 Shattuck Avenue, Berkeley

cha-ya.blogspot.com

Berkeleyn laaja aasialaistaustainen väestö tarkoittaa myös lukuisia aasialaisia kasvisravintoloita. Monipuolinen Cha-Ya tarjoaa vegaanista japanilaista ruokaa, sushin lisäksi nuudeliannoksia ja kiinnostavia erikoisuuksia, kuten hangetsu – tofulla täytetty upporasvapaistettu portobellosienen lakki kiivikastikkeella.

Intialaisia makuja

Udupi Palace, 1903 University Avenue

udupipalaceberkeleyca.com

Vegeintialainen, joka rehvastelee hieman tavallisesta poikkeavilla eteläintialaisilla ruoilla. Erikoisuuksina dosa, ohueen linssikuoreen kietaistu curry, ja uthappam, pitsan kaltainen päällystetty kikhernepaistos. Varsin huokea San Franciscon lahden alueen hintatasoon nähden. Melkein kaikki ruoat ovat vegaanisia.

Soijalihaa meksikolaisittain

Flacos, 3031 Adeline Street, Berkeley

flacos.com

Yhdysvaltain länsirannikolla asuu paljon meksikolaisia, ja kymmenien meksikolaisravintoloiden joukossa on ainakin yksi täysin vegaaninen paikka. Kioskimainen Flacos valmistaa klassisten tacojen ohella muun muassa perinteisiä huaracheja ja tamaleja vegaanisina versioina, soijalihalla ryyditettynä.

Tulevaisuuden kanaa ja kalaa

The Butcher’s Son, 1941 University Avenue

thebutchersveganson.com

Deli-tyyppinen lounasravintola, jonka listalla on kymmeniä erilaisia vegaanileipiä ja -sandwicheja kaikilla mahdollisilla täytteillä tonnikalasta lihapulliin ja mozzarellasta kanaan. Butcher’s Sonin erityispiirre on, että se ilmoittaa olevansa vegaaninen vain ruokalistan yläosassa nimen alla, eikä annosten kohdalla enää puhuta ”kanasta” tai ”kalasta” lainausmerkeissä. Tulevaisuuden paikka.

Silja Pitkänen ja Ville-Juhani Sutinen ovat kokeneita reissaajia ja matkakirjailijoita.

Ennen lentoa Kaliforniaan he seikkailivat Venäjällä, josta syntyivät ravintolavinkit Pietariin.

#Kalifornia #Berkeley

bottom of page