top of page

Näkökulma: Onko terveellinen kouluruoka politisointia?

Sanna Ukkola kysyi, miksi lapsille syötetään koulussa ideologiaa. Ideologinen kasvatus ei ole uusi ilmiö, mutta tällä kertaa asialla ovat koulumaitotukien sijaan ympäristöstä ja terveydestä huolestuneet ihmiset.

Sanna Ukkola kysyi Ylen blogitekstissään, miksi koulut pitää politisoida. Tämä ei ole uusi asia. Uutta on vain se, että asialla ovat tällä kertaa kasviperäisten tuotteiden puolestapuhujat.

Naudanlihan ja maitotuotteiden tuottaminen on ympäristölle kuluttavinta, mutta koulumaitotuki ei herätä epäilyksiä koulujen politisoinnista kuten kasvisruoka, joka on ratkaisu koko maapalloa koskettavaan ongelmaan. Kouluilla on mahdollisuus saada oppilailleen EU:lta koulumaitotukea maidon ja maitotuotteiden käyttöön. Tuettuja tuotteita ovat rasvaton maito ja "ykkösmaito", enintään 1 % rasvaa sisältävät piimät, jogurtit, viilit ja rahkat sekä tietyt juustot.​

Siihen on syynsä, miksi Vegaanihaaste on saanut lähestulkoon pelkästään positiivista huomiota. Ihmiset heräävät siihen, että maapallo ei kestä tämänhetkistä kulutusta ja ruoantuotannolla, nimenomaan lihatuotannolla, on tästä suurin osuus. Lihan tehotuotanto taas on eläinten kannalta eettisesti kestämätöntä. Ja vaikka luomun terveellisyydestä ei olisikaan näyttöä, luomuviljely on ympäristölle parempi vaihtoehto. Tämäkään ei ole yhdentekevää.

Jokainen vegaaniruokavalioon tutustunut tietää myös, ettei ruokavalio ole rajoittava. Nykyisellä vegaanituotevalikoimalla ja reseptivarastolla vegaaniruokavaliota noudattava ei jää mistään paitsi. Ukkolan mainitsema B12-vitamiini on toki ehdoton, ja on tärkeää korostaa vegaaniruokavaliota noudattaville sen välttämättömyyttä, mutta vitamiinilisän käyttö ei vaadi suurta uhrausta. Ruokaa valmistaessa on hyvä kiinnittää huomiota myös vegaaniruoan ravintosuosituksiin - yhtälailla sekaruoassa on kiinnitettavä huomiota ravintoaineiden riittävään saantiin.

Vegaaniliiton ravitsemustiimi on kommentoinut ennenkin väitettyä yhteyttä vegaaniruoan ja syömishäiriöiden välillä: - On totta, että syömishäiriötä sairastavat noudattavat keskimääräistä useammin erityisruokavaliota tai karsivat ruokavaliostaan pois tiettyjä ruoka-aineita. Tämän taustalla on usein tarve vähentää syödyn ruoan ja siitä saadun energian määrää.

- Haluaisimme kuitenkin korostaa, ettei vegaaniruokavalion noudattaminen suinkaan aina tarkoita sitä, että henkilö sairastaisi syömishäiriötä tai hänen syömiskäyttäytymisensä kertoisi alkavan syömishäiriön oireista. Terveellä väestöllä monipuolisesti ja tasapainoisesti koostetun vegaaniruokavalion noudattamiseen ei liity ravitsemuksellisia riskejä. Kyseisellä ruokavaliolla voidaan sen sijaan saavuttaa terveydellisiä etuja ja ennaltaehkäistä elintapasairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabeteksen kehittymistä. Kannanoton kirjoittaja Kiia Kakko on Vegaaniliitto ry:n hallituksen jäsen.

#kouluruoka #vegaani

bottom of page