top of page

Vegaaniliikkeen konkari: Butterflies Katz

Pääkokkina vegaaniravintolassa Havaijilla, puutarhurina Uudessa-Seelannissa ja tuutorina Facebookissa. Butterflies Katz on edistänyt veganismia monessa roolissa.

Kun Butterflies Katz, 58, emännöi Etelä-Floridan ensimmäistä vegaanifestivaalia viime syksynä, ihmisten jono jatkui kauas kadulle. Tuhannet saapuivat maistelemaan kasvisruokaa ja kuuntelemaan luentoja sekä kokkausnäytöksiä. Kuten tammikuisilla Vegemessuilla Helsingissä, kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet sisään. Katz aloitti eläinoikeuksien puolustamisen jo 38 vuotta sitten, ja on riemuissaan vegaaniajattelun nosteesta.

– Vihdoinkin se leviää! Silloin olin lähes aivan yksin, ja nyt kiinnostuneita on kaikkialla.

Ruoanlaittoa aamusta iltaan

Katz on asunut suurimman osan aikuisvuosistaan Gentle World -nimisessä vegaaniyhteisössä. Yhdysvalloissa pitkän linjan kasvissyöjät voivat muistaa yhteisön vuonna 1981 julkaistusta vegaanikeittokirjasta, jota myytiin huikeat 100 000 kappaletta.

1980-luvun lopulla Katz ystävineen muutti lomailijoiden suosimalle Maui-saarelle Havaijille. He päättivät perustaa vegaaniravintolan. Se oli luultavasti yksi maailman ensimmäisistä.

– Ruokalistamme oli hyvin laaja. Oli voileipiä ja wrappeja, perunasosetta sienikastikkeella, lasagnea ja jäätelöannoksia. Suosituin ruokalaji oli raaka porkkana-cashewpähkinäpatee, Katz muistelee.

Katzin mukaan ravintola oli menestys. Suosion takana oli ruoan herkullisuus ja sen halpa hinta. Katz työskenteli ravintolan pääkokkina 16 tuntia päivässä, vapaaehtoisesti.

– Kyse ei ollut rahan vaan uusien vegaanien tekemisestä. Ymmärsin tuolloin, että herkullista ruokaa tarjoamalla voisin innostaa muita vegaaneiksi, joten opettelin kokiksi.

Jossain vaiheessa vapaaehtoistyöntekijät väsyivät, mutta asiakaskunta oli luotu. Ravintola jatkoi vegaanista linjaansa uusien omistajien käsissä.

Koulutuskeskus luonnon rauhassa

Katzin yhteisölliseen elämään on kuulunut myös leppoisia jaksoja. Takavuosina Katz asui kesät ja syksyt leiriolosuhteissa luonnonsuojelualueella Arizonan Grand Canyonin kupeessa.

– Alueen eläimet tottuivat meihin ja kesyyntyivät. Kerran metsästäjä oli tulossa ampumaan peuroja, mutta kun hän näki minut erään poikkeuksellisen kesyn peuranvasan kanssa, hän häkeltyi ja sanoi, ettei pystyisi tappamaan tuota eläintä, Katz kertoo.

Nykyisin Gentle worldilla on tukikohdat Havaijilla ja Uudessa-Seelannissa. Kun Havaijille tulee talvi, yhteisön jäsenet muuttavat Uuteen-Seelannin kesään ja päinvastoin. Reissaaminen maksaa, mutta asumiskulut jäävät kierrätykseen vannovassa yhteisössä vähäisiksi. Paikat toimivat kodin lisäksi koulutuskeskuksina. Shangri-Laksi nimetty Uuden-Seelannin keskus sijaitsee jokilaaksossa metsäisten vuorten ympäröimänä. Kännykkäyhteyttä ei ole, mutta yhteisö pystyy ottamaan juomavetensä suoraan joesta.

Shangri-La tarjoaa vierailijoille keskusteluja vegaanisesta elämäntavasta sekä mahdollisuuden päästä oppimaan luomuvegaanista puutarhanhoitoa. Se on innostanut vapaaehtoisia niin Euroopasta, Pohjois-Amerikasta kuin Aasiasta.

– Tuotamme suuren osan ruoastamme itse. Peltojen typen tarpeen hoidamme eläinten hyväksikäytön sijaan viherlannoituksen avulla, kasvattamalla lupiinia ja härkäpapua, Katz kertoo.

Kaikki pohjautuu kunnioitukseen

Katzille veganismissa on aina ollut kyse ennen kaikkea eläimistä. Vuosien varrella näkemys on syventynyt.

– Ehkä alussa kyse oli pitkälti rakkaudesta eläimiin. Sitten tajusin, että on paljonkin eläimiä, joita minä en rakasta. Sanoisinkin, että olen vegaani kunnioittaakseni eläimiä. Kunnioitan kaikkien tuntemiskykyisten oikeutta olla tulematta pahoinpidellyksi minun vuokseni.

Ikääntyminen ei ole vähentänyt Katzin aktiivisuutta. Floridan vegaanifestivaalien kaltaisten suurponnistusten lisäksi hän pitää infopöytää sekä kampanjoi Facebookissa ja omilla kotisivuillaan. Katz on muun muassa levittänyt tietoa siitä, miten koiraa ruokitaan vegaanisesti.

Pari vuotta sitten Katz julkaisi lyhytesseekokoelman nimeltä Why I will always be vegan. Siinä 125 ihmistä eri maanosista kertoo oman tarinansa. Katz itse kertoo tekstissään juutalaistaustastaan ja siitä, miten se herkisti hänet rasismille ja teki hänet empaattiseksi muullekin kärsimykselle. Vegaanisuus on Katzille väkivallattomuutta.

– Me voimme sivistyä ja tulla vähemmän väkivaltaiseksi lajiksi. Meidän pitäisi tehdä niin. Vegaanisuus on ihmiskunnan seuraava askel.

Lisätietoja:

Gentle World

Butterflies Katz


bottom of page