top of page

Pohjoismaiden halutuin tofu

Jalofoods on Pohjoismaiden suurin tofun tuottaja, joka esitteli toimintaansa Vegaialle tammikuun Vegemessuilla. Kunnianhimoinen yritys tähtää laadun lisäksi eettisyyteen, ympäristöystävällisyyteen sekä luonnollisuuteen lanseeraten pian uusia tuotteita.

Vielä 28 vuotta sitten suomalaiset eivät tienneet juuri mitään tofusta, tuosta Aasian perinneruoasta. Henri Nyberg näki markkinaraon ja perusti Oy Soya Ab:n vuonna 1989 Tammisaareen. Yrityksellä oli heti alusta alkaen jalot periaatteet: tuotteiden pitää olla mahdollisimman ympäristöystävällisiä ja eettisesti tuotettuja. Kunnianhimoinen työ on tuottanut tulosta, ja tänä päivänä yhtiön Jalotofut ovat tunnettuja paitsi Suomessa niin myös naapurimaissa.

- Olemme Pohjoismaiden suurin tofun tuottaja, ja viemme sitä paljon Ruotsiin ja Viroon. Henri arvasi, että jostain tofu-tuotteesta tulee vielä suosittu, mutta 25 vuotta siihen meni, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Stig Vesterlund.

Vesterlund tuli metallialalta Soya Oy:hyn 90-luvun alussa. Häntä kiinnosti Nybergin tapaan luonnonmukainen makrobioottinen ruokavalio, jossa tofu on keskeisessä osassa. He tekivät paljon kokeiluja saadakseen hyvän reseptin ja laadukkaan tuotteen. Nyt kysyntää on melkein enemmän kuin he pystyvät tuottamaan.

- Viime vuonna kasvua oli 30 prosenttia. Tänä vuonna tulee olemaan enemmän, Vesterlund sanoo ja kertoo esimerkiksi Ruotsista tulleen tammikuun kolmannella viikolla neljä kertaa isompi tilaus kuin normaalisti.

Viime vuonna yritys otti käyttöön aputoiminimen Jalofoods. Sen on tarkoitus hiljalleen vakiintua yrityksen viralliseksi nimeksi, ja Oy Soya Ab -nimen käytöstä luovutaan. Vesterlundin mukaan uusi nimi sopii yritykselle monella tapaa paremmin. Muitakin uudistuksia on.

Oman Jalotofu-merkin lisäksi yritys tuottaa nykyisin tofua esimerkiksi uuteen Jokaiselle-valmisruokasarjan annoksiin sekä keittiömestari Jouni Toivasen ideoimaan vegaanimunakkaaseen. Sitä pääsee herkuttelemaan Ravintola Egg:ssä Kanavarannassa maaliskuun tietämillä.

Jalofoods myös osti viime kesänä tempeä valmistavan yrityksen Palkuaisen. Sen kuopiolainen yrittäjä Jouni Hiltunen jatkaa tuotteiden kehittämistä nyt yhdessä tammisaarelaisten tofumestareiden kanssa. Palkuaisen herne- ja lupiinitempen lisäksi on siis tulossa Jalotofun soijatempeä, kunhan tuotantokapasiteetti saadaan kohdalleen.

Reilua ja luomua ensimmäisenä maailmassa

Viimeisen vuoden aikana kaikki Jalotofu-tuotteet ovat olleet Reilun kaupan sertifioitua luomusoijaa. Yritys on ollut eettisessä ja ekologisessa tofun valmistuksessa edelläkävijä. He toivat myyntiin ensimmäisenä maailmassa Reilun kaupan soijapavuista valmistetun luomutofun.

Jalotofun soija tulee Brasiliasta kymmeniltä pieniltä viljelijäperheiltä. Vesterlund on käynyt itse paikan päällä tapaamassa viljelijöitä sekä varmistamassa, ettei heidän tarvitsemansa soijan takia kaadeta sademetsää.

- Noin kolme, neljä vuotta sitten ilmoitimme, että ostamme kaiken Reiluna kauppana, mitä pystytte tuottamaan. Aluksi ei ollut yhtään Reilun kaupan viljelijää, oli vain luomuviljelijöitä ja perinteisiä, GMO-soijan viljelijöitä. Nyt yhtäkkiä kaikki GMO-viljelijät haluavat mukaan Reilun kaupan järjestelmään, koska se on kannattavin. Siihen saa preemion päälle,Vesterlund kertoo.

Preemiolla Vesterlund tarkoittaa Reilun kaupan lisää, jonka viljelijät voivat demokraattisesti käyttää yhteisönsä eduksi. Jalotofun soijan viljelijät ovat esimerkiksi käyttäneet lisärahan maanparannukseen ja sähköiseen kitkentäkoneeseen.

Vesterlund lisää, että heidän viljelijänsä ovat aina tuottaneet soijan Reilun kaupan periaatteiden mukaisesti, luomun lisäksi, mutta vasta viime vuosina viljelijät ovat sertifioineet sen virallisesti Reiluksi kaupaksi.

- Kasvun myötä useampi viljelijä pääsee tulevaisuudessa mukaan Reilun kaupan järjestelmään.

Vesterlund kertoo ilmastonmuutoksen vaikuttaneen myös soijan viljelyyn. Sääolosuhteet eivät ole enää niin ennustettavia kuin ennen, ja satomäärät vaihtelevat. Nyt Vesterlund on kuitenkin iloinen, sillä heille on varmistunut Reilun kaupan sertifioitua soijaa ainakin vuodeksi eteenpäin kaikkiin tuotteisiin.

Toukokuu tuo tofu-uutuuksia

Vegaanimessuilla tammikuun lopussa Jalofoods esitteli uuden innovaationsa: punajuuritofun. Tämä uusi Jalotofu-sarjan tuote tulee kauppoihin toukokuussa ja tietenkin luomuna.

Vesterlundin mukaan yrityksellä meni vuosi löytää tofuun parhaimman makuinen punajuuri. Lopulta se löytyi Virosta eräältä luomuviljelijältä, jonka koko sadon yritys osti. Tavoitteena on, että jatkossa yhtä hyvä punajuuri löytyisi Suomesta.

- Kaikki, mitä pystytään, on tarkoitus aina hankkia Suomesta. Jos ei tarvitsisi olla luomua, niin

kaikki olisi helpompaa ja yksinkertaisempaa, mutta ne on niitä meidän perusarvoja, joilla tämä firma on perustettu. Pitää olla luomua, ympäristöystävällistä ja eettistä.

Lisäksi keväällä yritys lanseeraa uudelleen miedon chilitofun 2x125 gramman pakkauksissa. Nykyinen sadan gramman paketti on ollut kuluttajien mielestä liian pieni.

Maustetut tofut ovat yrityksen myydyimpiä. Tällä hetkellä ostajien suosikkeja ovat marinoitu ja kylmäsavustettu tofu. Myös tulevaisuudessa tofu ja sen sukulainen tempe ovat yrityksen tuotteet, joita varioidaan. Laajentaminen aivan toisenlaisiin soijatuotteisiin ei ole yrityksen visiossa.

- Meidän juttu ei ole lähteä liian pitkälle jalostamaan, esimerkiksi soijaisolaatteihin. Pyrimme, että se ruoka on mahdollisimman vähän prosessoitua ja luonnollista, Vesterlund kiteyttää.

#jalotofu #tofu #vegemessut

bottom of page