top of page

Pääsiäispaasto on ikivanha vegaanihaaste

Laskiaisena lasketaan pulkkamäkeä, syödään hernekeittoa ja herkutellaan laskiaispullilla. Siitä alkava 40 päivän paasto onkin jo monilta unohtunut: pääsiäiseen saakka kun tulisi sinnitellä kasvisruoalla!

26. helmikuuta vietetään laskiaissunnuntaita, ja sitä seuraavana tiistaina laskiaistiistaita. Sen jälkeisenä tuhkakeskiviikkona alkaa kristillinen paasto.

Paastoperinteitä on erilaisia, mutta sen toteutus voi yllättäen muistuttaa vaikkapa vegaanihaastetta. Tiukimpaan paastoperinteeseen kuuluu nimittäin lähes kaikista eläinkunnantuotteista luopuminen.

Paaston ikiaikainen tarkoitus on ylimääräisistä nautinnoista pidättäytyminen sekä ruokapöydässä että elämässä yleensä, mutta hyvästä kasvisruoasta nauttiminen ei toisaalta ole ristiriidassa tarkoituksen kanssa.

Virolaiset toimittajat Lia Virkus ja Margit Arndt-Kalju päättivät kokeilla ikivanhaa perinnettä ja julkaisivat kokemuksestaan kirjan ”Paastokeittiö”. Siitä syntyi keittokirjan, artikkelikokoelman ja päiväkirjan yhdistelmä, joka jakaa tietoa erilaisista paastoperinteistä ja tuo niitä nykyaikaan kirjoittajien omien kokemusten kautta.

Kirjan reseptit ovat virolaisen Lia Virkusin (kuvassa) luomuksia. Hänet tunnetaan Suomessa ennestään lihaisista perinneresepteistä, joten papujen keittäminen ja kasvimaitojen käyttäminen on hänelle uusi aluevaltaus.

Vegaia julkaisee Paastokeittiön parhaat palat suomennettuina. Tarjolla on yrtti-valkopapulevitettä, peruna-granaattiomenasalaattia, ryynikeittoa sienten kera, okroškaa eli venäläistä kaljakeittoa sekä aprikoosi-linssipataa.

Tutustu Lia Virkusin paastokeittiöön artikkelissa "Paastokeittiöstä leijailee yrttien tuoksu".

#paasto

bottom of page