top of page

Kiinalainen ruokamatka halki Yhdysvaltojen


Kiinalaisella keittiöllä on Amerikassa melkein yhtä pitkät perinteet kuin jenkkikulttuurilla.

Kiinalaisia siirtolaisia alkoi saapua Pohjois-Amerikkaan jo 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla, ja 1900-luvun alussa useissa Yhdysvaltain kaupungeissa oli vakiintuneet chinatownit. Ne ovat monin paikoin säilyttäneet olemuksensa ja pitäneet yllä amerikankiinalaisia perinteitä.

Chinatownit eli kiinalaiset kaupunginosat ovatkin erinomaisia paikkoja maistaa autenttista kiinalaista ruokaa. Tarjolla on myös paljon kasvisruokaa, jota leimaa jäljitelmälihojen mielikuvituksellinen käyttö.

Nautiskelua San Franciscossa

Enjoy Vegetarian Restaurant

839 Kearny St., San Francisco

San Franciscon tunnetun ja tunnelmallisen chinatownin laidalla sijaitseva kompakti ravintola, joka tarjoaa kiinalaisia ja amerikankiinalaisia klassikoita vegeversioina.

Perinteisten kasvis- ja tofuannosten lisäksi listalla on lihajäljitelmiä, joiden yksi tavallisin raaka-aine on taro eli eräs aasialainen vehkakasvi.

Enjoy valmistaa annoksensa buddhalaisittain, eli niissä ei käytetä myöskään arominvahventeita, valkosipulia eikä sipulia.

Vanhoja kasvisruokaperinteitä Oaklandissa

Nature Vegetarian

1116 Franklin St., Oakland

Oaklandin kiinalaiskaupunki on yksi Yhdysvaltain vanhimmista, ja siellä toimii buddhalaisia kasvisruokaperinteitä ylpeästi ylläpitävä ravintola.

Nature Vegetarian tarjoilee myös muiden Aasian ruokakulttuurien klassikoita, kuten kotitekoisesta seitanista tehtyä mongolialaista härkää pippuriruutapuun marjoilla.

Erikoisuutena sieni-imitaatio haineväkeitosta. Listalla on myös amerikankiinalaisia ruokia, muun muassa kuiviksi paistetuista nuudeleista valmistettua chow meinia.

Sichuanin tulisuutta Chicagossa

Lao Sze Chuan

2172 S Archer Ave., Chicago

Chicagon chinatownin uuden osan Lao Sze Chuan on tämän listan ainoa ravintola, jossa tarjotaan muutakin kuin kasvisruokaa. Ravintolassa on kuitenkin runsaasti vegevaihtoehtoja, ja ne ovat kaikki tulisia Sichuanin tyyliin.

Paikan kokki chef Tony tunnetaan ruoistaan ympäri maan. Lista on autenttisen kiinalainen, ja kasvismukaelmia on muun muassa perinteisestä Ma Po -tofusta.

Lisäksi tarjolla on joukko chilisiä peruna- ja kurkkuruokia, joita harvemmin saa Kiinan ulkopuolella.

Vegaanista Pekingin ankkaa Philadelphiassa

Veggie Lovers

225 North 11th St., Philadelphia

Philadelphian chinatown on melko pieni, mutta sieltä löytyy ainakin kaksi kasvisravintolaa. Toinen niistä, Veggie Lovers, on puitteiltaan vaatimaton mutta ruoiltaan loistava paikka. Sieltä myös läheisen buddhalaisen luostarin nunnat hakevat take-awaytä.

Ravintola suhtautuu vakavissaan kiinalaisiin liharuokiin eettisessä muodossa: mukana on moniaalta tuttu Kenraali Tson kana seitanversiona ja ennen kaikkea rapea Pekingin ankka miedosti savustetusta tofusta.

Maisteluannoksia New Yorkissa

Vegetarian Dim Sum House

24 Pell St., New York

Amerikan ikonisin kiinalaiskaupunki lienee New Yorkissa. Heti kun istuu alas Vegetarian Dim Sum Houseen, kopsahtaa pöytään teepannu. Sen rinnalle voi valita sopivan kattauksen kymmenistä dim sumeista eli pienistä maistelulautasista.

Klassisten höyrypullien ja keittojen ohella tarjolla on harvinaisempia erikoisuuksia, kuten merietanoita vegeversiona.

Ravintola tarjoaa dim sumin lisäksi myös kokonaisia annoksia, joiden joukossa on niin ikään runsaasti merenelävien jäljitelmiä, kuten konjak-juuresta tehtyjä katkarapuja ja kokonaisena paistettu tarokala.

Kirjailijat Silja Pitkänen ja Ville-Juhani Sutinen asuvat vuoden ajan Yhdysvalloissa.

Lue myös heidän juttunsa Berkeleyn kasvisravintoloista:

Saisiko olla amerikkalaista, japanilaista vai meksikolaista?

Ville-Juhani Sutinen on lisäksi käsitellyt kiinalaista ruokakulttuuria esseekokoelmassaan Kiinalainen ruletti (Savukeidas, 2014).


bottom of page