top of page

Aatteen kanssa iholla

Tatuointitaiteilija Jaana Hiltunen omistaa vegaanisen tatuointistudion, eikä aatteen toteuttaminen työpaikalla ole hänen mukaansa vaikeaa. Valinnat ulottuvat paitsi käytettäviin aineisiin myos taiteeseen studion seinillä.

Alkuvuoden Vegemessuilla Vegaaniliitto arpoi yhdelle onnekkaalle tatuointilahjakortin vegaaniseen tatuointistudioon. Lahjakortti vei Helsingin Töölöön Jaana Hiltusen omistaman Myrsky Tattoon studiolle.

Hiltunen kertoo saavansa paljon yhteydenottoja asiakkailta, jotka ovat pitkään etsineet täysin vegaanista tatuointistudiota – ja kysyntä sen kun kasvaa. Vegaanina ja aatteensa mukaisena tatuoijana hän informoi mielellään halukkaita vaihtoehdosta, jossa eläimet on jätetty rauhaan.

– Ammattilaisena en koskaan tuputa vakaumustani, ja itse asiassa usein juuri ne kovimmat lihansyöjät ottavat asian esille uteliaisuudesta. Nakutteluprosessin aikana ehtii keskustella paljon, ja moni asiakas haluaa puhua hyvinkin henkilökohtaisista asioista. Tatuoinnin ottaminen on vähän kuin kävisi kampaajalla, lopputulos vain on pysyvämpi, Hiltunen naurahtaa.

Väreistä kartalla

Jaana Hiltunen on työskennellyt helsinkiläisissä tatuointistudioissa vuodesta 2009.

Kuvataiteista tatuointeihin laajentunut piirustusinto sekä halu työskennellä itsenäisesti johtivat oman studion perustamiseen vuonna 2015.

Ruusulankadulla Töölössä sijaitseva Myrsky Tattoo on lämminhenkinen ja helposti lähestyttävä, täysin vegaaninen tatuointistudio.

Jaana Hiltunen, eivätkö kaikki tatuoinnit ole vegaanisia?

– Nykyään suurin osa tatuointiväreistä on vegaanisia, mutta osassa käytetään edelleen esimerkiksi eläinperäistä glyseriiniä, luuhiiltä, gelatiinia tai sellakkaa.

Tatuointien vegaanisuus ulottuu kuitenkin paljon värejä laajemmalle, mistä asiakkaat ovat Hiltusen mukaan hyvin perillä. Moni osaa tiedustella muun muassa, sisältääkö käytössä oleva siirtokuvapaperi eläinperäisiä vahoja.

– Esimerkiksi vaseliinia on perinteisesti käytetty tatuointiprosessin aikana sen iholle jättämän, helposti työstettävän pinnan vuoksi, ja sille onkin ollut haastavinta löytää yhtä tehokas – varmasti vegaaninen – vastine. Vaseliini ei itsessään sisällä eläinperäisiä aineita, mutta koska en ole löytänyt faktatietoa siitä, onko tuotetta testattu eläimillä, olen pelannut varman päälle. Tatuoinnin jälkihoitoa varten studiollani on myynnissä itse testaamaani ja asiakkaiden hyväksi havaitsemaa hoitovoidetta sen sijaan, että suosittelisin esimerkiksi tiettyjä apteekkituotteita. Pidän huolen myös siitä, ettei käyttämiäni puhdistusaineita ole testattu eläimillä.

Turvallisuudesta ei tingitä

Tuotteiden vegaanisuus ei Hiltusen mukaan vaikuta tatuoinnin laatuun, paranemiseen tai lopputulokseen.

– Toki yksittäisiä tuoteyliherkkyyksiä vaikkapa hoitovoiteen sisältämälle ainesosalle voi ilmetä, mutta ne eivät suoraan liity tuotteen vegaanisuuteen. Tuotteet ovat aina (ihmisillä) testattuja ja sertifioituja sekä ammattilaisten suosittelemia.

Hiltunen kehottaa pitämään mielessä, että niin väreissä kuin oheistuotteissa on tärkeää pysytellä luotettavissa ja laadukkaissa merkeissä, jotka eivät esimerkiksi ole suoraan kuluttajan ostettavissa.

– Kukaan ei valvo netissä yleisesti myytävien värien laatua ja turvallisuutta. Tulisi aina miettiä tarkkaan, ennen kuin suostuu ottamaan kotitekoisen tatuoinnin.

Tatuointistudion muuttaminen kokonaan vegaaniseksi ei Hiltusen mukaan ole vaikeaa ja muutoksen voi tehdä asteittain.

– Kyse on pienistä vaihdoksista. Missään ei tarvitse siirtyä huonompaan tai tehdä kompromisseja laadun suhteen. Moni studio ei tiedosta olevansa vegaaninen saati mainosta sitä, mutta itselleni se on ollut luonnollinen lähtökohta Myrsky Tattoon brändiä rakennettaessa, Hiltunen kertoo.

Taide kysyy ja haastaa

Tatuointistudion seinät ovat pullollaan värikkäitä eläintauluja. Yhdessä jääkarhu kyyhöttää hupenevalla jäälautalla ja toisessa lentoon lähtevän joutsenen jalkaan on takertunut muovipussi.

– Vuonna 2015 järjestin taidenäyttelyn aihepiirin ympäriltä, eli miten eläimet kenties näkevät tämän maailman ja vuorovaikutuksen ihmisten kanssa. Taide on oma tapani toteuttaa eläinaktivismia ja toimia luonnon hyväksi. Mahtavaa jos sillä saa synnytettyä vähänkin lisää keskustelua aiheesta.

Hiltunen tekee myös muotokuvia tilauksesta ja ulottaa aatteensa mahdollisimman pitkälle taiteessaan. Eläinperäisiä ainesosia esiintyy paljon piirustus- ja maalausvälineissä, ja parempien vaihtoehtojen metsästäminen sekä haastaa että palkitsee.


bottom of page