top of page

Kysely vahvistaa kasvistuotteiden kysynnän jatkavan kasvuaan

Vegaia selvitti kasvisruokien kysynnän nykytilanteen neljässä suuressa kauppaketjussa. Kyselyn perusteella kasvisruokien lisääntynyt menekki on tullut jäädäkseen. Tammikuun 2017 vegaanihaaste ei näkynyt piikkinä kauppojen kasvistuotteiden myynnissä, sillä niiden myynti on ollut jatkunut nousujohteisesti jo toista vuotta.

– Kasvisruoan ostaminen ei enää ole pelkästään kasvisruokailijoiden juttu. Nyhtökaura, Härkis ja muut lihaa korvaavat tuotteet ovat mullistamassa suomalaisten ruokailutottumukset, sanoo Keskon viestintäpäällikkö Minttu Tirkkonen.

Samoilla linjoilla on Stockmannin ostopäällikkö Anu Pekkola:

– Kasvisvaihtoehdot osana ruokavaliota, niin sanottu fleksaaminen, on tullut jäädäkseen.

Stockmannilla kasvistuotteiden myynti on kasvanut Pekkolan mukaan huimasti sitten alkuvuoden 2016.

Kysyimme Keskolta, Stockmannilta, SOK:lta ja Lidliltä kauppojen kasvistuotteiden myynnistä ja kysynnästä. Jokainen kauppaketju vahvisti, että kasvisten ja kasvipohjaisten ruokien myynti on kasvanut viimeisen vuoden aikana merkittävästi, ja yritykset tekevät aktiivisesti työtä vastatakseen asiakkaiden toiveisiin kasvis- ja vegaaniruokien osalta.

Pekkola kertoo Stockmannin kehittelevän jatkuvasti kasvisvaihtoehtojen valikoimaa myös Herkun palvelutiskille. Jo nyt Meals-tiskiltä löytyy päivittäin useampi kasvis- ja vegaaniruoka niin lämpimistä ruoista kuin salaateistakin. Kaikkien myynti on nousussa. Stockmannin Herkun kasvisperäisistä valmistuotteista myydyin on yhä Nyhtökaura.

Nyhtökauraa, Härkistä ja kasvismaitoja

Keskolla Nyhtökauran ohi on mennyt toinen kotimainen innovaatio, Härkis. Lisäksi Kesko on laajentanut omaa Pirkka-tuotesarjaansa useilla kasvisvaihtoehdoilla, viimeisimpänä bataattiranskalaisilla ja härkäpapupyöryköillä.

Tirkkosen mukaan K-kauppojen myynnissä etenkin kasvipohjaisten jogurttien myynti on kasvanut merkittävästi. Ei-maitopohjaisten jogurttien myynti on lisääntynyt vuoden aikana 50 prosentilla ja kasvimaitojenkin 40 prosentilla. Lisäksi Kesko on kehitellyt Pirkka-sarjaan useamman vegaanijäätelön. Tämän kevään uutuus on puolukka-mustikkajäätelö.

Keskon oman tutkimuksen mukaan 57 prosenttia suomalaisista aikoo lisätä kasvisten ja vihannesten käyttöä ja 13 prosenttia aikoo pitää tänä vuonna kasvisruokapäiviä. Tirkkonen kertoo, että kasvisvaihtoehdot ovat kysyttyjä ympäri Suomen. Sen sijaan ikäryhmissä on eroja.

Nuoret ja lapsiperheet ostavat kasvisruokaa enemmän kuin vanhemmat ihmiset.

Nyt kuunnellaan kasvissyöjää

Myös S-ryhmän kaupoissa puhutaan 50 prosentin kasvusta myynnissä monen kasvis- ja vegaanituotteen osalta viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna. Syynä on ollut reilusti noussut kysyntä ja tarjonta.

Viime vuonna Härkis ohitti broilerin paistisuikaleet S-ryhmän myynnissä, ja tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa sanoo Härkiksen myynnin jatkuneen koko ajan hyvällä vireellä. Myydyimmäksi kasvistuotteeksi nousi maaliskuussa 2017 kuitenkin Nyhtökaura.

– Nyhtökauran saatavuus on parantunut niin paljon, että sitä riittää Prismojen lisäksi nykyisin myös S-marketteihin, Oksa kertoo.

Oksan mukaan myös SOK on tekemässä kuluttajatutkimusta, jotta kauppa voi ymmärtää vielä paremmin asiakkaiden tarpeita kasvistuotteiden osalta. Kasvipohjaisten tuotteiden valikoima on nyt kauppaketjussa erityisen huomion alla, ja Oksa kiittää kaikista palautteista ja toiveista, joita asiakkaat ovat lähettäneet.

Myös Lidl on saanut paljon tuotetoiveita asiakkailta, ja kauppa on tehnyt paljon määrätietoista työtä kasvis- ja vegaanituotteiden valikoiman lisäämiseksi. Kasvisruokien kysynnän odotetaan vielä merkittävästi kasvavan. Lidl:n kaupallisen johtajan Timo Hansion mukaan laaja kasvistuotevalikoima näkyy myös myynnissä ja kaikki uudet kasvisruokatuotteet on otettu hyvin vastaan.

– Laaja tuoreiden hedelmien ja vihannesten valikoima on suurin ja suosituin kasvisruoan tuoteryhmä myymälöissämme. Lisäksi vegaaninen Marinara-kiviuunipitsa on herättänyt paljon huomiota vegaanien someryhmässä, Hansio kertoo.

#kasvisruoka #härkis #nyhtökaura

bottom of page