top of page

Perusopas kaikille, täsmätietoa urheilijoille

Jussi Riekin tietokirja Liikkujan kasvisruokavalio on hyödyllinen uutuus ravitsemuksesta kiinnostuneille. Veganismia ei onneksi käsitellä enää yhtenä pakettina, vaan siihen löytyy jo eri näkökulmia. Tämä teos keskittyy ruokavalioon urheilijan ja liikunnanharrastajan näkökulmasta, mutta mukana on myös helppotajuista yleistietoa.

Jussi Riekin kirjan kohderyhmää ovat paitsi vegaaniurheilijat myös liikkujat, jotka haluavat lisätä kasvisruoan osuutta ruokavaliossaan esimerkiksi vältelläkseen eläinperäisen ruoan terveyshaittoja. Kirjasta löytyvät perustiedot siitä, mitä on otettava huomioon saadakseen kasvisruoasta maksimaalisen hyödyn.

Urheilijoiden lisäksi kirja palvelee laajempia ryhmiä, kuten meitä aivan liian vähän liikkuvia vegaaneja, joita kiinnostaa suositusten takana oleva tutkittu tieto ravitsemuksesta.

Jussi Riekki on kamppailu-urheilua harrastava vegaani, joka työskentelee liikunta-alalla ja on toiminut myös ravintovalmentajana. Hänen oman lähtökohtansa esille tuominen on hyvää taustatietoa lukijalle. On hyvä tietää, ettei kirjoittaja ole ravitsemustieteen ammattilainen. Toisaalta hänellä on aiheesta vuosien omakohtainen kokemus sekä jonkin verran ravitsemusalan opintoja takanaan.

Perehtyneisyys näkyykin laadukkaiden lähteiden valinnassa ja käytännönläheisissä esimerkeissä. Riekki ei esitä tietoa valikoidusti tai omalle asialleen edullisessa valossa, vaan näkemyksiä värittää pyrkimys objektiivisuuteen sekä tutkimustiedon muuttuvan luonteen tiedostaminen.

Teoksen ensimmäisessä osassa esitellään vegaaniuden ja ravitsemuksen peruspilareita ja ravitsemustieteen tutkimusmetodeja.

Toinen osa menee syvälle urheiluravitsemukseen. Satunnainen lenkkeilijä voi halutessaan hypätä näiden sivujen yli, mutta tavoitteelliselle liikkujalle kappaleet ovat elintärkeää tietoa. Läpi käydään energiantarve, proteiinit, rasvat, hiilihydraatit, tärkeimmät vitamiinit ja hivenaineet sekä urheilusuorituksen kannalta merkittävät seikat, kuten syömisen ajoittaminen ja nestetasapaino.

Riekki ottaa kantaa myös kaikkia koskettaviin aiheisiin, kuten proteiinibuumiin, hiilareiden tai gluteenin välttelyyn ja ravintolisien kokemiseen epäluonnollisina.

Kirjan kolmas osa käsittelee elintapojen ja syömisen vaikutuksia terveyteen ja kansansairauksiimme. Urheiluravitsemuksen sijaan näkökulma on taas laajempi. Kasvissyöjät ja vegaanit saavat kannustusta valinnalleen, joskin myös ruokavalion sudenkuopat tuodaan esille.

Neljänteen osaan on koottu tietoa ravitsemuksesta ruoka-aineryhmittäin. Palkokasvien, vihannesten, pähkinöiden ja siementen lisäksi oman kappaleensa ovat saaneet yrtit ja mausteet, jotka usein sivuutetaan ravitsemuksessa merkityksettöminä. Tiesitkö esimerkiksi, miksi curry-mausteseoksen ja ruokaöljyn (tai gheen) liitto toimii erinomaisesti? Tai miksi osa suolasta kannattaa korvata runsailla yrteillä? Ja miksi toiset himoavat ja toiset inhoavat tuoretta korianteria?

Kirjan niin sanottuna loppukevennyksenä on neljän vegaaniurheilijan esittely: ultrajuoksijat Juuso Simpanen ja Marianna Zaikova, nyrkkeilijä Emma Seppänen sekä brasilialaisen jujutsun harrastaja Emilia Tuukkanen kertovat ruokavaliostaan ja sen vaikutuksista treenaukseen ja suorituksiin.

Jussi Riekki itse kertoo hylänneensä kasvisruokavalion vuosiksi omaksuttuaan ne tavalliset ennakkoluulot, joiden mukaan urheilija ei pärjää pelkällä porkkanalla. Myöhemmin hän on löytänyt kasvisruokavalion uudelleen perehdyttyään teemaan paremmin. Toivottavasti hänen kirjansa löytää nyt samassa epävarmuuden tilassa olijat.

Painavaa asiaa sisältävä teos jättää lukijalleen kevyen ja innostuneen olon, mikä kertoo sujuvasta kielestä ja asiatiedon selkeästä esitystavasta. Lukukokemukselle tuo syvyyttä myös omakohtaisten kokemusten ja asiatiedon luonteva vuorottelu.

Jussi Riekki: Liikkujan kasvisruokavalio. Kestävää kehitystä. Fitra, 2017.


bottom of page