top of page

Risteilylaivat panostavat nyt vegaaniruokaan


Itämeren suurimmat laivavarustamot Tallink Silja ja Viking Line ovat ottaneet vegaaniruoan kehittämisen asiakseen. Uusilla ruokalajeilla on tarkoitus paitsi vastata vegaaniruoan kasvavaan suosioon myös houkutella sekasyöjiä kokeilemaan erilaisia kasvisherkkuja.

Tallink Silja kehittää vegaaniruokia asiakkaiden ja somevaikuttajien kanssa

- Haluamme Tallink Siljalla vastata paremmin vegaani- ja kasvisruokailijoiden tarpeisiin. Hellimme kasvissyöjiä, mutta teemme kyseisiä ruokia koko matkustajakirjoa silmällä pitäen, kertoo Tallink Siljan ravintolatoimesta vastaava Matti Jämsén.

- Tässä projektissa keskeistä on asiakkaiden ja vegaaniruokailijoiden kuunteleminen ja aitoon palautteeseen perustuva kehitystyö ravintoloissamme. Koko ravintolahenkilökuntamme on projektiin todella sitoutunut, Jämsén sanoo.

Mukana kehitystyössä ovat PS Olen vegaani -tubettajat Paju Purovuo ja Minni Väärä, Chocochili-ruokablogin Elina Innanen sekä ruokavaikuttaja Emmi Nuorgam.

– Mukana on lisäksi jokaiselta laivalta keittiöhenkilökuntaa. Kaikki ovat erittäin innostuneita kehittämään vegaaniruokia, iloitsevat viestintäjohtaja Marika Nöjd ja ravintolapalveluiden tuotepäällikkö Emmi Kokko Tallink Siljalta.

Konkreettisimmin Tallink Siljan kasvisruokauudistus näkyy buffet-illallisen tarjonnassa. Kasvisruoan suosion arvellaan säilyvän, eikä kyse ole vain ohimenevästä trendistä.

– Vegaaniruoka on tullut laivoillemme pysyäkseen. Jatkossa listat suunnitellaan vegaanit mielessä pitäen ja pyrimme kehittämään entistä herkullisempia vegaanisia annoksia, jotka maistuvat koko asiakaskunnalle, Nöjd ja Kokko kertovat.

Silja Linen tai Tallinkin laivoilla ei tarvitse ilmoittaa etukäteen vegaaniruokavaliosta. Ravintolassa kannattaa kertoa paikanpäällä erikoisruokavaliostaan, jolloin henkilökunta auttaa ja neuvoo lisää.

Tallink Siljalta luvataan parannuksia myös nettisivun informaatioon erikoisruokavalioiden osalta sekä ravintoloiden ja ruokalistojen merkitsemiskäytäntöihin. Lisäksi Taxfree-myymälöiden vegaanisten tuotteiden merkitseminen on harkinnassa.

Silja Symphonyn risteilypäällikön Joakim Hackmanin mukaan jatkossa kaikki kasvisruoat tulevat olemaan vegaanisia, mikä helpottaa sopivien tuotteiden löytämistä.

Alkupalat hurmasivat, mutta makeannälkä jäi

Osa Vegaian toimituskuntaa oli maistelemassa kesäkuun alussa uusia vegaanituotteita Silja Symphonylla. Toimituskunnan suosikkiruokia olivat muun muassa munakoisopaistos, Caviart, kimchi ja levitteet.

Alkuruokapöydän antimet ja selkeät merkinnät vihreäreunaisin nimikyltein saivat Vegaian toimittajilta erityiskiitosta. Ainakin maistelutilaisuudessa tarjolla oli vegaanista viiniä, mikä oli mieluisa yllätys.

Toimittajat näkisivät mielellään lisää vegaanisia vaihtoehtoja myös texmex-pöydässä. Nyhtökaura tai Härkis voisivat tehdä kauppaansa sekasyöjienkin keskuudessa. Samoin jälkiruokiin kaivataan vielä hedelmien ja marjojen lisäksi täyteläisempiä herkkuja tai vaikkapa raakaleivonnaisia. Buffetin valikoimaan onkin kuulemma tulossa vielä täydennystä syksyllä.

Viking Line panostaa kasvisruokaan

Viking Line kampanjoi vihreiden arvojen ja makujen puolesta Vihreää kevättä -teemaviikoilla, jotka päättyvät toukokuun lopussa. Teemaviikkojen aikana matkustajat saivat nauttia uudesta à la carte -ravintoloiden Spring & Green -kasvismenusta. Kokeilun ajatus oli osoittaa, että on mahdollista laatia fine dining -tasoinen kasvismenu, josta kaikki voivat nauttia.

– Suosimme lähiruokaa. Maukas lopputulos takuulla hälventää vahvimmatkin epäluulot kasvisruokaa kohtaan, uskoo Viking Linen ravintolapäällikkö Bodil Ståhl.

– Kasvisvaihtoehtoja lisättiin jo vuoden alusta buffet-pöydän tarjontaan, täydentää tiedotuspäällikkö Christa Grönlund.

– Spring & Green -menu sai todella positiivisen vastaanoton. Selkeästi on havaittavissa, että kasvis- ja vegaaniruoalla on kysyntää. Moni, joka ei ollut aiemmin kokeillut kasvismenua, yllättyi todella positiivisesti sen herkullisesta mausta, Grönlund summaa.

Spring & Green -menuun jäi yksi suosituimmista annoksista tarjolle kesäksi. Kokonaisuus sisältää rapeaa seitania, itse tehtyä vegaanista tuorejuustoa, savustettua munakoisoa, saksanpähkinä- ja chilipippuripyreetä, granaattiomenaa ja paahdettua sipulilientä.

– Meillä on työn alla myös vegaaniaamiainen eri ravintoloihin, ravintolapäällikkö Bodil Ståhl kertoo.

Viking Linelta kerrotaan, että matkustajan ei tarvitse ilmoittaa matkaa varatessaan vegaaniruokavaliostaan. Viking Buffetista saa aina pyydettäessä keittiöstä vegaaniannoksia, buffet-valikoima kun vaihtelee sesongin mukaan. Food Garden -ravintolan keittiömestarit huomioivat annoksia laatiessaan kaikki ruokatoiveet tapauskohtaisesti.

Kokemukset laivamatkoilta vaihtelevat

Kysyimme sosiaalisen median välityksellä vegaanien kokemuksia risteilylaivamatkoiltaan. Vegaanimatkustajat ovat kyselyn perusteella saaneet sekä positiivisia että negatiivisia yllätyksiä osakseen.

Ikävimmät muistot eivät liittyneet ruokalajien kehnoon valikoimaan, vaan henkilökunnan vähättelevään asenteeseen ja "miksi pitää tehdä elämästä niin vaikeaa" -kommentteihin. Kasvisruoan valloittaessa laivojen ruokalistat tällaisia töksäytyksiä tuskin enää kuullaan.

Alla muutamia lukijoiden kommentteja:

"Matkavarauksen yhteydessä tilasin raakavege-eväät yhtiön omasta toimipisteestä 2 viikkoa ennen matkaa, ja hienosti toteutui. Kiitos Viking Line Gabriella."

"Viking Linen tuoretta aamupalabuffettikokemusta ei voi kehua. Kokki teki lämpimän aterian (paistettua parsaa, porkkanaa ja herkkusieniä), mutta sitä enemmän olisimme kaivanneet ihan perusjuttuja: kasvimaitoa, levitettä, jogurttia yms. Onneksi sentään hummusta löytyi leivän päälle. Etukäteen oli ilmoitettu vegaanisesta ruokavaliosta."

"Siljalla ainakin oli vähän nihkeää saada vegaaniruokaa, varsinkaan à la carte -puolella. Aamupalabuffetissa oli useita kasvimaitoja tarjolla, erilaisia, siitä plussat."

"Siljalta löytyi raflan puolelta ihan kiva vegaaniannos. Samaisessa ravintolassa oli listassa myös erikseen maininta, että hampurilaisen voi saada myös vegaanisena. Härkäpapupihvillä kuulemma. Näin Turku-Tukholma -välillä."

"Silja Europalla sain buffetissa mahan täyteen etukäteen vegaanisesta ilmoittamatta ja keularavintolassa härkissalaatin. Aamiainen ok."

"Eckeröllä oli vegaanipiste buffassa. Aamupalalla siellä oli Alpron suklaavanukasta, muistaakseni jotain papuja, pähkinöitä ja perus"maitoja". Iltabuffassa oli jotain tahnoja, lämpimiä ruokia ei ollut mutta etukäteen ilmoittamalla niitäkin saa. Ainakin kokousmatkoilla palvelu on ihan huippua, kun ilmoittaa etukäteen erikoisruokavalionsa. Ilman ennakkovaroitusta iltabuffa on vähän köyhä mut aamupala on erittäin jees."


bottom of page