top of page

5 kokeilemisen arvoista korealaista herkkua

Kimchi on monelle tuttu herkku, mutta korealainen keittö tarjoaa useita muitakin vegaaniseen ruokavalioon sopivia makuelämyksiä.

Dotorimuk

Suomessa on keskusteltu viime vuosina tammenterhon syötävyydestä, mutta korealaisille dotorimuk eli tammenterhohyytelö on arkiruokaa. Valmistusprosessi on monivaiheinen. Jauhetut terhot liotetaan vedessä ja tärkkelys erotetaan kuiduista siivilöimällä ja annetaan sakkaantua. Tärkkelys saa seistä kunnes tanniinit liukenevat veteen, joka vaihdetaan useaan kertaan. Lopulta tärkkelys kuivataan hyytelöksi siihen tarkoitetulla alustalla.

Vaaleanruskea hyydyke marinoidaan ja sitä tarjoillaan ravintolassa lisukkeena samaan tapaan kuin kimchiä. Suussa hyydyke tuntuu ja maistuu pähkinämäiseltä.

Bibimbap

Vaikka muuten ei hanguleita lukemaan opettelisikaan, kannattaa Korean-matkaajan kehittää haukansilmä ravintoloille, joiden ikkunassa lukee 비빔밥. Ja onneksi niitä on paljon! Kun Happy Cow pettää, voi aina turvautua bibimbapiin. Ruokalajin nimi käännetään usein “traditional Korean rice with mixed vegetables”, mikä kuvaa sitä mainiosti.

Ruokailija saa eteensä kupillisen riisiä ja kulhon, johon on aseteltu kauniisti vihanneksia. Riisi kaadetaan kasviksiin, päälle lusikoidaan gochujang-chilitahnaa ja sekoitetaan. Ruoka on valmis! Kasvislajitelma vaihtuu alueen ja valmistajan mukaan, minkä takia bibimbap ei maistu koskaan samalta kuin edellisenä päivänä. Variaatiota dieettiin saa, kun tilaa ruoan toisinaan dolsotissa eli kivikulhossa. Dolsot on tarjoillessa hehkuvan kuuma ja kasvikset ja riisi paistuvat syödessä.

Huomio: Ruokalajiin kuuluu myös paistettu kananmuna ja joillakin seuduilla lihaa. Muista pyytää ruokasi ilman näitä!

Hallabong

Jos ollaan ihan rehellisiä, niin hallabong-hedelmä ei ole korealaisten luomus, vaan se on japanilaisen jalostuksen tuotos 70-luvulta. Sitä ei kuitenkaan Koreassa uskoisi. Tätä appelsiinin ja mandariinin risteytystä kasvatetaan pääosin eteläisen Jejun saaren Halla-tulivuoren rinteillä, mistä se on saanut korealaisen nimensä.

Satokaudella hallabongeja saa joka hedelmäkauppiaalta, kadunkulmista voi ostaa kylmää hallabong-mehua ja kahvilat tarjoilevat hallabong lattea. Maultaan hallabong on makea ja mehevä.

Kimbab

Koreassa ei muistella viime vuosisadan alun japanilaismiehitystä lämmöllä, mutta yksi hyvä asia siitä ainakin saatiin. Makirullat muuttuivat Koreassa kimbabeiksi. Riisiin lisätään etikan sijaan seesamiöljyä ja toisin kuin kapeat makit, kimbabit täytetään kaikella, mitä sattuu löytymään.

Marinoitujen kasvisten, hapatetun retikan ja kimchin lisäksi väliin työnnetään kaikenlaisia eläinkunnan tuotteita, kuten säilykelihaa. Kimbabia on kuitenkin helppo ostaa myös vegaanisena, vaikkei koreaa osaisikaan, sillä matkailija voi osoittaa sormella, mitä haluaa ja mitä ei. Emäntä käärii kimbabit tuoreeltaan, voitelee ne seesamiöljyllä ja pakkaa folioon. Mikä olisi parempi retkieväs?

Kimchi

Listan viimeinen on itseoikeutetusti korealaisten kansallisruoka eli kimchi. Kimchi tarkoittaa suolan kanssa valmistettuja kasviksia ja ruokalajilla on yli 1000-vuotinen historia. Nykyään kimchiin lisätään mausteeksi inkivääriä, valkosipulia, chiliä ja hapatettua kalaa, joka vegaanisessa kimchissä korvataan soijakastikkeella. Valmistajasta riippuen kimchissä saattavat maistua myös kevätsipuli, sipuli, omena, riisi tai mikä nyt on sopivasti käteen sattunut.

Ehdottomasti suosituin kimchilajike on kiinankaalista valmistettu baechu kimchi, mutta toisin kuin moni luulee, kimchien kirjo on valtava. Kaikki mikä hapattuu, taipuu kimchiksikin. Varsinkin maaseudulla pääsee maistelemaan kiinankaalin ja retikan lisäksi esimerkiksi kurkkua, kurpitsaa, kevätsipulia ja voikukanlehtiä.


bottom of page