top of page

Hetki keitaassa


Olen matkalla vegaaniystävälliseen kasvohoitoon, sillä mieleni oli huutanut hemmottelua pidemmän aikaa – kehosta puhumattakaan. Kauneuskeidas Neiti-Ihminen sijaitsee idyllisellä puutaloalueella Helsingin Toukolassa, jossa ruusut tuoksuvat ja pihoilla kiemurtelee puiden väleissä kivetyksiä. Kauneudenhoidon monitaituri Terhi Törmänen avaa yrityksensä oven ja hetken päästä sen historiaa. ”Nimi Neiti-ihminen tulee Uuno Turhapurosta. Kauppaneuvos Tuuralla oli kaunis sihteeri, Unelma Säleikkö, neiti-ihminen. Pienenä ajattelin että onpas siinä kaunis nainen, joka käy varmasti kauneushoidoissa ja kempparissa töiden jälkeen”, Törmänen naurahtaa. Hoitola itsessään on väreineen ja yksityiskohtineen keidas, ja hoitopöydälle tekee mieli valahtaa jo ennen kehoitusta. ”Olen aina ollut kiinnostunut ihonhoidosta ja kosmetiikan raaka-aineista – erityisesti niiden toimintamekanismeista. Esimerkiksi luonnonkosmetiikassa aurinkosuojan vaikuttavana ainesosana käytetään usein titaanioksidia, joka heijastaa peilin lailla UV-säteilyn pois iholta. Laaja kosmetologikoulutus opetti valtavasti ihon anatomiasta ja solutoiminnasta, ja ainesosa -ja tuotetuntemus otettiin tosissaan. Lähdin 30-vuotiaana ravintola-alalta uranvaihtajaksi, ja motivaatiota täysillä yrittämiseen riitti. Laitoin heti SKY-kosmetologiksi valmistuttuani oman yrityksen pystyyn, eikä päivääkään ole tarvinnut katua.” Törmänen löysi luottomerkkinsä jo kosmetologikoulussa. EKOPHARMA on suomalainen ammattikosmetiikkasarja, jolla on mm. Leaping Bunny- ja FI-Natura-luonnonkosmetiikkasertifikaatit. Tuotteiden vaikuttavina aineina käytetään kotimaisia marjoja ja kasviuutteita, joilla on erinomainen hoitoteho ja hyvä siedettävyys. Tuotesarjan valinta hoitolaan oli luontevaa. ”Minulle on tärkeää tarjota luonnon ja eläinten kannalta parempia vaihtoehtoja, joten oli helppo päätös ottaa tuotesarjaksi kotimaista luonnonkosmetiikkaa – ja tarjota myös vegaaneille mahdollisuus esimerkiksi kasvohoitoon.” Yhteistyö helsinkiläisen perheyrityksen kanssa on kantanut, ja moni tuleekin suoraan tuoteostoksille. Lisäksi EKOPHARMA on ammattisarjaksi edullinen. ”Asiakkaani ovat todella tuotetietoisia. EKOPHARMA-tuotteet valmistetaan ihan tuossa vieressä, Herttoniemessä. Koska tuotteet tulevat läheltä, niistä jää välikäsiä pois ja ne kuormittavat ympäristöä vähemmän. Tuotteista kysellään paljon ja erityisesti kotimaisuus innostaa”, Törmänen ylistää EKOPHARMAA. Kuinka ihosi voi tänään? Hoidon alkuun sisältyy haastattelu, jonka avulla Törmänen osaa ottaa asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioon. Ensin selvitetään ihonhoitorutiinit ja kysellään ihon viimeaikaisesta voinnista. Törmänen tietää, että ihon kunto vaikuttaa myös mielialaan, ja iho reagoi välittömästi myös stressiin. Hoito valitaan asiakkaan toiveen ja hoitajan arvion mukaan. Ihotyyppianalyysi syntyy välittömästi ja vahvalla ammattitaidolla. Ensimmäiseksi kasvot puhdistetaan huolella. Kaksoispuhdistuksessa käytetään syväpuhdistavaa karpaloöljyä, ja sitten karpalogeeliä. Törmänen kertoo, mitä tuotelinjaa hoidossa tullaan käyttämään. ”Antiseptinen karpalolinja sopii esimerkiksi akneiholle ja sekaiholle. Herkän tai couperosaihon juttu on sitten mustaherukkahoito. Siinä ei ole tehoaineiden lisäksi käytetty erillisiä hajusteita. Mukaan sekoitetaan vadelmalinjaa, joka sopii normaalista pintakuivalle iholle. Lisäksi EKOPHARMAlla on tyrnilinja ikääntyvälle iholle sekä hillalinja, joka vastaa ihonhoidon haasteisiin. ”Ihmiset eivät välttämättä tiedä, mikä hoito heille sopii. Viimeistään puhdistuksen ja haastattelun aikana ehdin analysoida ihon tarpeet. Usein asiakas ei ole tiennyt esimerkiksi kuorinnan tai naamion tarpeellisuudesta.” Päädymme hemmottelevaan hoitoon. Kirkastetaan, kuoritaan ja otetaan pintakuivuutta pois. Lämmin kääre painellaan kasvoille ja syvärentous iskee välittömästi. Törmänen suosittelee herkälle iholle entsymaattista, eli hoitavien ainesosien kemialliseen vaikutukseen perustuvaa kuorintaa. “EKOPHARMAn mustaherukkakuorinta sisältää AHA-happoja, jotka kosteuttavat ja stimuloivat ihoa sekä vahvistavat sen vastustuskykyä. Tuote sisältää vain hyviä ainesosia, kuten rauhoittavaa mustaherukkauutetta ja virkistävää kurkku-uutetta”. Rakeiset kuorinnat pyöritellään heti pois, mutta entsymaattisen kuorinnan annetaan vaikuttaa. Jotkut tuntevat pientä nipistelyä. Minä en. Muutama minuutti ja olen taas unessa. ”Ne, jotka eivät ole voineet käyttää perinteisiä kuorintoja, ovat löytäneet entsymaattisesta kuorinnasta valtavan avun. Kuiva- ja herkkäihoiselle suosittelen kuorintaa kerran pari kuussa, rasvoittuvalle iholle 2–3 kertaa viikossa, valmisteesta riippuen. Kuorinnan jälkeen iho on vastaanottavaisempi hoitavalle naamiolle, johon se kannattaakin yhdistää.” ”Tuoteostoksilla käy paljon vakioasiakkaita ja monet jäävät kerran EKOPHARMAa kokeiltuaan koukkuun. Tuotteet ovat erityisen hyvin siedettyjä, sillä ne valmistetaan kotimaisista luomumarjoista. Usein luonnonkosmetiikassa käytetään yrttejä, jotka eivät välttämättä sovi kaikille.” Seuraavaksi kasvojani kohti suunnataan lämmin vesihöyry, jotta ihohuokoset saadaan auki ja ottamaan hoito paremmin vastaan. Riittävästi höyrystyttyäni kasvoilleni levitetään naamio. Tai seerumi. Kuitenkin jotain ihanaa. ”Mustaherukkanaamiota voi käyttää myös yövoiteena tai saunassa suojaamaan ihoa kuumuudelta. Naamiossa on mm. paljon c-vitamiinia, flavonoideja, kivennäisaineita, pitkäaikaisesti kosteuttavaa hyaluronihappoa ja keramideja. Jälleen pelkästään hyviä raaka-aineita. INCI-lista on lyhyt ja raaka-aineet on mietitty tarkkaan.” Törmänen painottaa hoidon vaikutusta sekä kehoon että mieleen. Hoitoon sisältyy niska- ja hartiahierontaa, kasvohierontaa ja naamion aikana saa valita käsi-, jalka- ja päähierronan väliltä. Lillun unen ja valvetilan välillä, rennossa euforiassa enkä halua, että hieronta loppuu. ”Nykyään ihmisten elintavat ja ympäristön kuormitus aiheuttavat sen, että iho todella tarvitsee sitä suojaa ja hoitoa. Iho tarvitsee aina kosteutta, oli se sitten rasvoittuva tai rutikuiva. Mustaherukkanaamio on pelastanut esimerkiksi mun kuivan talvi-ihon täysin!” Kauneuskeidas Neiti-Ihmisen nettisivuilla on lueteltu kattava palveluvalikoima, josta tekee mieli napsia kaikki. Myös lahjakorttimahdollisuus on ilahduttava asia, jolle on tulevaisuudessa satavarmasti käyttöä. ”Ei koko maailmaa pysty itsekseen muuttamaan, mutta pienillä valinnoilla voi todella vaikuttaa”, 12-vuotiaana kasvissyöjäksi ryhtynyt Törmänen sanoo loppuun. En muista yhden yhtä haastattelukysymystä vaan liidän onnellisena pihalle ja käännyn kadulla väärään suuntaan.


bottom of page