top of page

Saako rasvaan rakastua?

Ekopharma täyttää epäilyttävästi kaikki täydellisen ihonhoitosarjan tunnusmerkit: vegaaninen, kotimainen, luonnollinen, tutkitusti tehokas, kohtuuhintainen ja rajoitetusti saatavilla. Vegaian toimittaja testasi kattavan setin valmistajan tuotteita ja yritti puoliväkisin keksiä kritiikkiäkin.

Tutustuin kosmetologikäynnillä Ekopharma-tuotemerkkiin, jonka takana on perheyritys Naviter Oy. Vuonna 2012 perustetun ammattilaissarjan tuotteet valmistetaan Herttoniemessä, josta ne kulkeutuvat muutamalle sadalle kosmetologille ympäri Suomen.

Tuotemerkki on saanut alkunsa Naviterin perustajan, Anni Linnavirran, omista ihonhoidon tarpeista. Aiemmin kaikki kosmetiikka aiheutti hänelle allergisia reaktioita – luonnonkosmetiikka mukaan lukien. Vuosien työ lääketeollisuuden tuotekehittelyssä antoi alkusysäyksen omalle, hyvin siedetylle ja tehokkaalle ammattisarjalle.

Arvot kohdillaan

Ekopharman tuotteissa ei käytetä eläinperäisiä aineita. Yrityksen arvoihin kuuluu kestävä kehitys ja uusiutuvien luonnonvarojen suosiminen raaka-ainevalinnoissa.

Kasviperäisistä öljyistä ja uutteista saadaan Ekopharma-kouluttaja Soile Riemusen mukaan ylivoimaiset hoitotulokset hyödyntämällä luonnollisia rasvahappoja, kivennäisaineita, vitamiineja ja antioksidantteja. Puhtaasta luonnosta kerätyt marjat sisältävät paljon ravinteita, jotka ovat ihanteellisia juuri suomalaiselle iholle.

Ekopharman tuotteissa on avainlipputunnus, FI-Natura -luonnonkosmetiikkasertifikaatti sekä Animalian myöntämä Leaping Bunny -tunnus.

Sopivasti haastetta

Kouluttaja Riemunen on toiminut kosmetologina neljä vuosikymmentä. Sinä aikana suhtautuminen luonnonkosmetiikkaan on mullistunut täysin. Silti sen toimivuutta epäillään Riemusen mukaan edelleen.

Ekopharma luvataan pitää ainoastaan tuotesarjaan koulutettujen ammattilaisten käsissä, vaikka luontaistuotekaupat ja apteekit ympäri Suomea kosiskelevat sitä valikoimiinsa. Maine kiirii ilman erillistä myyntityötä ja tuotteita halutaan enemmän, kuin Naviter Oy on valmis tuottamaan.

Suurten sanojen saattelemana testasin Ekopharman tuotesetin omassa kylppärissäni, joka muuntautui melko kotoisaksi kauneushoitolaksi.

Ensi-ihastuksesta arkirutiineihin

Ensi-ilahtuminen syntyy, kun tuotteissa ei tuoksu alkoholi. Olen tottunut siihen, että usein luonnonkosmetiikan kanssa läträtessä tuntuu, kuin kosteusvoiteeseen olisi lisätty kynsilakanpoistoainetta.

Ekopharman pakkaukset ovat raikkaita ja yksinkertaisen tyylikkäitä, kuten ammattisarjalle sopii. Sarja on jaettu marjojen mukaan tuotelinjoihin eri ihotyyppejä ajatellen.

Riemusen mukaan Ekopharman myydyin yksittäinen tuote on Mustaherukka C-Max -hoitovoide, johon myös oma kosmetologini on koukuttunut. Testattavanani on Mustaherukka hoitovoide ja C-Max seerumi, jotka liippaavat läheltä. Pienet, kätevät pumppupullot kulkevat mukana ja ilahduttavaa on, että niitä ei ole erikseen määritelty päivä- tai yövoiteiksi. Käytän siis silloin, kun huvittaa.

Hellävarainen Mustaherukka-sarja on kehitetty herkälle iholle ja siksi siinä ei ole lisättyjä tuoksuaineita. Voide on astetta tujumpaa tavaraa ja varmasti ihanteellinen viimeistään talvella. Jään kaipaamaan tuotetta raikastavaa tuoksua ja koitan tiputella purtiloon eteeristä öljyä.

Ruusuvettä, mustaherukan lehtiuutetta sekä ruusunmarjauutetta sisältävä seerumi on sekin täynnä tehoaineita, jotka kuulostavat ainoastaan hyviltä. INCI-listoilla ei tunnu olevan mitään ylimääräistä tai epäilyttävää.

Seerumia on helppo levittää ja se tuntuu raikkaalta iholla. Tuoksu on kuitenkin itselleni puoli tuotetta, joten tämä linja ei nouse välittömästi suosikiksi.

Puhdistavaa elämystä hakemassa

Ekopharman lähettämä puhdistussetti tuntuu joululta keskellä kesää. Vadelma-puhdistusvaahto on pehmeää ja ylellisen tuntuista vaahtoa suuressa pakkauksessa. Ja se lupaa puhdistaa kuivattamatta ihoa. Olen tottunut ihon kosteutukseen kolmen sekunnin sisällä pesusta, joten tuotteen kiristävyyskerroin jää selvittämättä.

Vadelma-kasvovesi on kerrassaan herkullinen, toimii erityisesti väsyneeseen aamuun. Pintakuivalle sekaiholle tarkoitettu tuote sisältää selosteen mukaan kosteuttavaa vadelmaa, aaloeta sekä kotimaisilta soilta kerättyä tupasvillaa. Tuotetta on helppo sumuttaa kasvoille suuresta pumppupullosta. Tekee mieli suihkutella menemään ja tyhjentää koko pullo kerralla.

Karpalo-hoitolinja puolestaan on kehitetty tasapainottamaan ihoa ja vähentämään tulehdusta. Vaikka ihoni on suhteellisen tasapainoinen eikä ainakaan tulehtunut, viimeistään Karpalo-puhdistusöljy lumoaa. Kuvittele hemmottelevan öljyinen koostumus, joka jättää iholle raikkaan puhtaan tunnun ja virkistävän piparmintun tuoksun.

Iho on puhdistuksen jälkeen pehmeä ja hyvinvoiva, ja tuote sopii linjasta huolimatta kaikille ihotyypeille.

Lopullinen lankeaminen

En odottanut saavani Ekopharmalta hiustuotteita, mutta vielä vähemmän odotin saavani oikeasti hyvinvoivat ja hyvännäköiset hiukset luonnonkosmetiikan avulla. Olen mykistynyt ja epäileväinen.

Tyrni -korjaava shampoo on kehitetty erityisesti kuiville ja vaurioituneille hiuksille. Shampoo lupaa ravita ja eheyttää hiusten rakennetta sekä lisätä kiiltoa. Se sisältää hoitavaa kaurauutetta, hiuksia vahvistavaa lupiiniproteiinia sekä antioksidanttista tyrniuutetta. INCI-listalla ei ole lainkaan sulfaatteja, joita käytetään perinteisesti pesuaineina. Sulfaatit ovat voimakkaasti peseviä ja usein ärsyttävät hiuspohjaa.

Vadelma -tuuheuttava hoitoaine sisältää mm. karitevoita sekä vadelma-, nokkos- ja apilauutetta. Hiukseni tuntuvat imaisevan hoitoaineen, enkä ole varma onko sitä tarpeeksi ja kaikkialla, mutta lopputulos toimii.

Olen turhaan etsinyt täydellistä shampoo-hoitoaineyhdistelmää vegaanisen luonnonkosmetiikan hyllystä. Tuotteet ovat ajaneet asiansa tekemättä ihmeitä, ja pesuteho on vaihdellut päänahkaa kuivattavan ja hiukset lötröiksi jättävän välillä. Ekopharma on todellinen ilahduttaja, ja omille hennoille hiuksilleni setti sopii mitä parhaiten.

Sitten se suurin yllätys: vegaaninen hiuslakka.

Mintuntuoksuinen myytti, joka yhtäkkiä nököttää hyllyllä edessäni. Märkälakka toimii eri tavoin kuin normaali, ja sen pitää antaa kuivahtaa hetki suihkuttamisen jälkeen. Jos lakalla ei tarvitse ylläpitää irokeesia aamusta iltaan, puteli riittää ryhdistämään ja antamaan tukea.

Pintaa syvemmälle

Kosmetologin penkissä opin, kuinka tärkeää on kuoria iho säännöllisesti, sillä sen jälkeen iho vastaanottaa hoitavat aineet paremmin.

Purkin kyljessä sanotaan, että hellävaraisen rakeinen Vadelma-kasvokuorinta poistaa kuollutta pintasolukkoa ja kirkastaa normaalia, pintakuivaa ja sekaihoa. Kuorivana aineena toimii ekologinen bambujauhe.

Tuotteiden tuoksu on heleä ja mieto, ja esimerkiksi kuorinnassa vadelma tuoksuu vadelmalle eikä aromivahvennetulle vadelmankaltaiselle valmisteelle.

Kuorinnan jälkeen kasvoille levitetään tehohoitava, kirkastava ja vahvistava Mustaherukka C-max -kasvonaamio. Sen superaineisiin kuuluvat kurkku-uute ja mustaherukkauute.

Tuotekuvauksen mukaan mustaherukan siemenöljy ravitsee ihoa sen sisältämillä omegarasvahapoilla, ja mangovoi on ihoa pehmentävää ja ravitsevaa. C-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka auttaa tasoittamaan ihon sävyä.

Naamion voi pyyhkiä vartin kuluttua kasvoveteen kostutetulla vanulapulla tai jättää vaikka yön yli. Hoidon jälkeen iho hehkuu ja tunnen tehneeni itselleni jotain hyvää.

Ei lienee yllätys, että otan kaikki tuotteet vakituiseen käyttöön. Myös sen tuoksuttoman ja tymäkän mustaherukkavoiteen, jonka säästän vaikka flunssapäiville, jolloin en muutenkaan haista mitään.

Miinusta Ekopharma saa lähinnä markkinoinnin puutteesta, sillä olisin halunnut tutustua sarjaan jo aiemmin. Aion himmailla purnukoiden kanssa, jotta ne kestävät vähän kauemmin.


bottom of page