top of page

Millaista pikaruokaa vegaanit syövät Jenkeissä?

Amerikkalaisesta ruokakulttuurista tulee monille mieleen pikaruoka, mikroateriat ja hodarien syöntikilpailut. Kaikkea pitää tietenkin saada myös vegaanisena! Kirjailijat Silja Pitkänen ja Ville-Juhani Sutinen testasivat viisi ikonista amerikkalaista mättöruokaa.

Juustomakaronit, maistuva klassikko

Makaronia ja juustoa – ravintoarvoiltaan joutavaa mutta varsinkin lasten suosiossa olevaa pikaruokaa on saatavilla vegaanisena mikroateriana kalifornialaiselta Amy’s Kitcheniltä.

Amyn keittiön perustivat Andy ja Rachel Berliner 1980-luvun lopulla tarkoituksenaan tarjota kotiruoan kaltaisia kasvispohjaisia valmisaterioita.

Kuivahko riisipohjainen Mac ‘n’ Cheeze ei kyllä maistu erityisen kotitekoiselta, mutta on kätevä valinta kiireiselle jenkkiklassikon ystävälle. Yhden hengen annoksen hinta on tosin nelisen euroa, joten halvemmalla pääsee, kun keittää makaronia ja sulattaa vegaanista juustoa sekaan.

Leffaillan rasvaiset kanankoivet

Amerikkalaiseen leffailtaan kuuluvat ehdottomasti suurista pahvikoreista syötävät rasvaiset drumsticksit eli kanankoivet. Taiwanilaisen All Vegetarian -tuotesarjan vegaanikoivet ovat kimmoisia ja meheviä, kuten pitääkin.

Pyörylöiden keskellä on ”luuna” sokeriruokotikku, jonka senkin voi niin halutessaan syödä. Erinomainen sormiruoka, jonka kyytipojaksi kuuluu tietenkin olut.

Pavut meksikolaisittain

Meksikolainen ruoka on niin olennainen osa amerikkalaista kulttuuria, että muualla asuessaan amerikkalaiset kaipaavat usein ennen muuta meksikolaisia ravintoloita. Ravintoloiden ohella vegaanista meksikolaista löytyy kaupan pakastealtaasta.

Tuttujen burritojen lisäksi tarjolla on niin tamaleja kuin enchiladojakin – ja tietenkin pupusoja! Latin Foodsin pupusat, eli upporasvapaistetut maissitaikinakuoret, on täytetty pavuilla ja lehtikaalilla. Paputäytteiset pupusat on maistuva ja ravitseva välipala ja sopii myös osaksi suurempaa kotifiestaa.

Merelliset maut

Kalifornian rannikolla vilisee merellisiin ruokiin erikoistuneita ravintoloita. Vegaanikaan ei jää osattomaksi meren herkuista: toona-annoksia tarjotaan muutamissa Bay Arean ravintoloissa, ja kaupoista saa muun muassa fysh-kastiketta sekä graavilohta mukailevaa soijaleikettä.

Pikaruoan ystävä voi herkutella nugettia muistuttavilla periamerikkalaisilla rapukakuilla. Päältä rapeat ja sisältä pehmeät merilevällä höystetyt tofu- ja vihanneskakut maistuvat siltä miltä meri tuoksuu – upporasvapaistettuna siis.

Makeat kaloripommit

Makeat snacksit kuuluvat amerikkalaisiin kesteihin. Hail Merry valmistaa monenlaisia vegaanisia jälkiruokaherkkuja. Varsinkin pientä kuppikakkua muistuttavat suklaa-mantelivoi-makeiset toteuttavat yhtiön moton ”antaudu nautintoon” ihan täysin, niin täyteläisen pehmeitä ne ovat.

Makeisia on pakkauksessa kaksi – jälkiruoka kahdelle tai isompi herkutteluhetki yhdelle. Kuten Amyn Mac ‘n’ Cheeze, myös suklaakupit ovat vegaanisen lisäksi gluteenittomia.

Kirjailijat Silja Pitkänen ja Ville-Juhani Sutinen ovat asuneet vuoden ajan Yhdysvalloissa San Franciscon lahden itärannalla Berkeleyssä.

Lue myös heidän aiemmat juttunsa Yhdysvalloista:

Kiinalainen ruokamatka halki yhdysvaltojen

Saisiko olla amerikkalaista, japanilaista vai meksikolaista?


bottom of page