top of page

Kannattaako Han Kangin Vegetaristiin tarttua?


Vegetaristi-kirjan kansi

Eteläkorealainen bestseller houkuttelee otsikollaan, mutta vetävässä romaanissa on lopulta hyvin vähän asiaa kasvissyönnistä. Sen sijaan se antaa lukijalleen jotain, mitä tämä ei osaa odottaa.

Vegetaristi kertoo nimensä mukaisesti kasvissyöjästä. Päähenkilö Yeong-hye näkee voimakkaan painajaisunen ja luopuu kertaheitolla kaikesta eläinperäisestä nahkavaatteita myöten.

Tarinan ensimmäisenä kertojana on aviomies, jonka näkökulmasta heidän perhettään on kohdannut onnettomuus. Hän on paatunut lihansyöjä ja vieläpä hyvin perinteisiä sukupuolirooleja vaaliva mies. Asetelma herättää uteliaisuuden ja vangitsee lukijan: onko luvassa ulkopuolisen toivoton yritys ymmärtää tuota hulluutta vai jopa kiinnostava kuvaus vegaanikulttuurista Etelä-Koreassa?

Tapahtumat eivät kuitenkaan etene odotusten mukaisesti, vaan lukija yllättyy siinä missä koko henkilöhahmojoukkokin. Unesta alkunsa saanut tapahtumaketju saa yhä enemmän unenomaisia piirteitä. Piinallinen edustuslounas ”huonosti käyttäytyvän vegetaristivaimon kanssa” on vasta alkua.

Tarina saa lisää vivahteita, kun kerronnan näkökulma siirtyy Yeong-hyen siskon miehelle ja vuorollaan Yeong-hyelle itselleen. Lähes vastenmieliseltä vaikuttanut nainen muuttuu kertaheitolla kiehtovaksi henkilöksi. Sovinnaisen keskiluokkaisuuden tilalle tulee taiteilijoiden ja yksilöiden kokemusmaailma. Tukahdutetut tunteet saavat ilmaisuväyliä. Lukija pääsee pohtimaan sovinnaisen ja epäsovinnaisen, terveen ja sairaan rajoja.

Vegaaninen näkökulma ei toimi romaanin lukutapana, ja kasvissyönnin rinnastuminen syömishäiriöön lähinnä ärsyttää. Sen sijaan kasvissyöntiä voi tulkita lihallisuuden, väkivallan ja vallankäytön teemojen kautta ja naisen unessaan näkemät eläimet voi jotenkuten rinnastaa naisen asemaan suhteessa mieheen.

Tämä tulkintayritys ei silti kanna loppuun saakka. Vegaanipiireissä totutut eläinoikeus- tai ympäristönäkökulmat kannattaakin heittää lukiessa syrjään. Romaani antaa paljon, kun ei odota siltä mitään.

Han Kang: Vegetaristi. Otava, 2017. Suomentanut Sari Karhulahti.

Vegaanit suomalaisessa kaunokirjallisuudessa

Jessica Suni: Hoito

Romaanin päähenkilö on vegaani eettisistä syistä. Kertojana on naisen miesystävä, joka pitää vegaaniutta muodikkaana ja tyhjänpäiväisenä itsekorostuksena. Asetelma on kiinnostava, sillä kirjailija on itse vegaani. Romaani oli vuonna 2014 ehdokkaana Helsingin sanomien esikoisromaanipalkinnon saajaksi.

Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

Vuoden 2014 Finlandia-palkitun romaanin yksi keskushenkilöistä on vegaani. Tässä henkilökuvassa vegaanius yhdistyy herkälle nuorelle ominaiseen ääriajatteluun ja anarkismiin. Kasvissyönti sen sijaan on tavallinen nykypäivän ilmiö opiskelijoiden keskuudessa. Veganismin ja kasvissyönnin syyt tulevat henkilöhahmojen kautta hyvin esille, mutta jäävät silti nuorisotrendien asemaan.

Laura Gustafsson: Korpisoturi

Maailmanlopun tunnelmista ja yhteiskunnallisesta kaaoksesta kertovassa romaanissa ei ole yhtäkään kasvissyöjää, mutta teema on voimakkaasti esillä. Omavaraistalouteen pyrkivä Ahma on henkilöhahmona ristiriitainen ja moniulotteinen, eikä ainoastaan suhteessaan ruokaan ja eläimiin. Hänellä on vegaanille tyypillisiä eettisiä näkemyksiä, mutta toisaalta hän metsästää. Ristiriita ruumiillistuu sikalasta karanneessa siassa.

Kirjailija on itse vegaani ja käsitellyt teemaa epäsuorasti myös aiemmissa romaaneissaan Huorasatu ja Anomalia.

Antti Nylén: Hyvyys

Antti Nylén tunnetaan esseeteoksistaan, joissa hän on puhunut voimakkain sanakääntein myös veganismista ja eläintuotannosta. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet hänen näytelmänsä. Näytelmätekstin Hyvyys Nylén kirjoitti vuonna 2010 suomenruotsalaiselle Teater 90° -ryhmälle. Näytelmä käsittelee ihmisen hyvyyttä ja pahuutta eläinten, erityisesti kalojen kautta. Teksti on julkaistu kokoelmassa Hyvyys ja muita tekstejä näyttämölle.

Siinäkö kaikki?

Lotta Luhtala on tutkinut suomalaisen kaunokirjallisuuden vegaanihahmoja Pro gradu -tutkielmassaan Kertomuksen keskiössä on eläin. Itä-Suomen yliopistolle tänä vuonna tehty tutkielma on luettavissa internetissä.


bottom of page