top of page

Voileipäkakun voittaja on tässä: falafelkakku!

Idea falafeliä ja grillikasviksia sisältävästä suolaisesta kakusta tuli jonkin aikaa sitten vastaan Bosh-TV:ltä ja jäi odottamaan sopivaa hetkeä. Nyt se koitti: oli useampia syöjiä, ja vieläpä sellaisia, joille kelpaavat erikoisemmatkin reseptit.

Itse reseptissä ei ole muuta järisyttävää kuin sen esille laitto. Kyseessä on nimittäin suolainen kakku, päivälliskakku.

Laitoin edellisenä iltana kikherneet likoamaan falafeltaikinaa varten. Kokkailupäivän aluksi huuhtelin herneet huolella ja ajelin ne monitoimikoneella muhjuksi. Jätin vähän rakennetta, koska minusta niistä tulee parempia niin. Tein ison määrän, koska yli jäävän taikinan voi pakastaa. Se on sitten helppo sulattaa ja siitä saa vaikka pari pihviä tarvittaessa.

Jos et halua säilyttää ylimääräistä, voit tehdä puolikkaan taikinan. Siitäkin voi jäädä vähän yli.

Kun herneet olivat muhjuna, siirsin ne kulhoon ja silppusin sipulit koneella pieneksi. Heitin sipulisilpun hernemuhjun sekaan ja puristin siihen vielä valkosipulinkynnet. Lisäsin muut aineet, sekoitin ja jätin seisomaan.

Seuraavaksi tein kastikkeen. Tarkoitus oli tehdä grillikastikkeen tai maustekastikkeen tyyppinen juttu, jota voi lisätä kakun päälle. Laitoin siihen tomaattipyrettä, limemehua, soijakastiketta, mustapippuria sekä sipuli- ja valkosipulijauheita tuntuman mukaan ja maistellen. Muutakin olisi voinut laittaa, mutta olen aika miedon perään ja laiska maustamaan. Kastike saisi mielellään tekeytyä jonkin aikaa, joten sen voi tehdä vaikka jo edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan. Sen sijaan voi toki käyttää valmistakin kastiketta. Makua saisi olla reilusti.

Keitin riisiä kolmen-neljän annoksen verran pakkauksen ohjeen mukaan. Tein hummuksen K-ruokasivuston ohjeella. Myös valmista hummusta voisi ihan hyvin käyttää. ”Grillattuja kasviksia” sain kätevästi paistamalla niitä kuumalla pannulla pienessä öljytilkassa. Pannu saa olla aika kuuma ja kasvisten pinta tummua pikkaisen. Vihanneksia voi maustaa mielen mukaan, niitä voi vaikka marinoida halutessaan. Itse lisäsin vain hiukan suolaa ja pippuria pinnalle paistellessani.

Otin irtopohjavuoan ja laitoin pohjalle tortillalätyn. Se sattui olemaan juuri sopivan kokoinen. Levitin lätyn päälle reilusti hummusta ja hummuksen päälle vihanneksia ja oliiveja. Vihannesten päälle painelin riisin paksuhkoksi kerrokseksi. Sen päälle levitin falafel-taikinaa.

Koko komeus meni 200-asteiseen uuniin reiluksi pariksikymmeneksi minuutiksi.

Kun kakku oli paistunut, irrotin sen vuoasta ja kuorrutin hummuksella. Siihen painelin loput vihannekset ja sopivasti oliiveja. Lopuksi vielä roiskin päälle tomaattimaustekastikkeen ja koko komeus illallispöydän kunkuksi!

Syöjät ihastelivat sekä ulkoasua että makua. Tämä meni kerralla nappiin!

Falafelkakku irtopohjavuoassa

Tarvitset:

 • Tortillalätyn

 • Hummusta

 • Falafel-taikinaa

 • Grillattuja tai paistettuja vihanneksia, esim.: kesäkurpitsaa, tomaattia, paprikaa, oliiveja

 • Riisiä keitettynä

 • Maustekastiketta

Tee näin:

 1. Laita pohjalle tortillalätty.

 2. Levitä sen päälle hummusta.

 3. Lisää kerros grillattuja vihanneksia ja oliiveja.

 4. Painele päälle paksu kerros keitettyä riisiä.

 5. Päällystä kerroksella falafel-taikinaa.

 6. Paista uunissa 200°c 20 min.

 7. Irrota vuoan reunat.

 8. Lisää päälle reilu kerros hummusta ja koristele grillatuilla vihanneksilla ja oliiveilla. Kaada päälle vielä maustekastiketta.

Falafeltaikina

n. 8 annosta, kakkuun tarvitset noin puolet

Tarvitset:

 • 1 pkt kuivia kikherneitä –> liota yön yli ja huuhtele (älä keitä)

 • 2 sipulia, hienoksi silputtuna

 • 8 valkosipulin kynttä, puristettuna

 • 4 tl jauhettua kuminaa

 • 4 tl jauhettua korianteria

 • 4 tl suolaa

 • persiljasilppua tai kuivaa persiljaa

 • reilu desi vehnäjauhoja

 • 1/2 – 1 dl oliiviöljyä

Tee näin:

 1. Huuhdellut, liotetut kikherneet murskataan monitoimikoneella sopivaksi muhjuksi, muttei ihan sileäksi; jätä vähän rakennetta.

 2. Silppua sipulit pieniksi, ja lisää herneiden sekaan.

 3. Purista valkosipulinkynnet ja lisää joukkoon.

 4. Lisää mausteet, vehnäjauhot ja öljy.

 5. Sekoita taikina ja anna seistä vartti tai puoli tuntia.

Vinkki! Lopusta taikinasta voit tehdä falafel-pullia tai -pihvejä:

Uppopaista öljyssä tai uunissa öljyllä siveltyinä)

Maustekastike

Tarvitset:

 • 1 dl tomaattipyrettä

 • 1 rkl limetinmehua

 • 1 rkl soijakastiketta

 • 1 rkl öljyä

 • mustapippuria

 • muita mausteita maun mukaan

Tee näin:

Sekoita ja maistele. Teen tämän aina mututuntumalla mittaamatta ja maistellen, mitat ovat arvioita. Kastike paranee, jos se saa seistä jonkin aikaa jääkaapissa tekeytymässä.


bottom of page